• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Regissören Mohammad Rasoulof. Foto: TT Bild.

Prisad iransk regissör kallad att avtjäna fängelsestraff

Uppdaterad
Publicerad

Filmregissören Mohammad Rasoulof, som i slutet av förra veckan hyllades för sin film ”There is no evil” under Berlins filmfestival, har kallats till att avtjäna ett år i fängelse i Iran, det rapporterar Variety.

Det var under förra året som den iranske filmskaparen Mohammad Rasoulof dömdes till ett års fängelse i Iran mot bakgrund av det politiska innehållet i tre av sina filmer som domstolen ansåg innehöll ”propaganda” riktad mot regimen.

Och under onsdagen mottog Rasoulof ett sms där han kallades till att avtjäna sitt fängelsestraff, detta uppgav filmskaparens advokat till nyhetsbyrån AP. Enligt Rasoulofs advokat kommer regissören inte att överlämna sig till myndigheterna, utan överklaga beslutet, skriver Variety.

Belagd med utreseförbud

Det här är inte första gången Mohammad Rasoulof stöter på patrull hos iranska myndigheter. 2011, samma år som regissören prisades i Cannes för sin film ”Goodbye”, dömdes han och regissören Jafar Panahi till sex års fängelse och arbetsförbud i 20 år. Ett straff som sedan drogs tillbaka. 2017 konfiskerade iranska myndigheter filmskaparens pass.

Prisades under Berlins filmfestival

I slutet av februari tilldelades Mohammad Rasoulof Guldbjörnen under Berlins filmfestival för filmen ”There is no evil”, som skildrar dödsstraffets konsekvenser i Iran. På grund av utreseförbudet kunde Mohammad Rasoulof inte närvara vid galan utan priset togs istället emot av hans dotter Baran Rasolouf, något som Kulturnyheterna tidigare har rapporterat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.