I slutet av 90-talet dömdes den man som Josefin Nilsson tidigare haft en relation med för att ha misshandlat henne. I dokumentären Josefin Nilsson – älska mig för den jag är berättar Nilssons anhöriga om relationen med mannen i fråga.
Under torsdagen publicerade Aftonbladet en artikel där mannen berättar att han anmäler SVT till Granskningsnämnden. Han menar att det felaktigt antyds i dokumentären att han i och med misshandeln orsakat Nilsson permanenta skador som i förlängningen lett till hennes död.
Vill inte peka ut någon
Kulturnyheterna har varit i kontant med producenten Anna-Carin Pihl, som inte vill kommentera anmälan, utan hänvisar till ansvarig utgivare Martin Vårdstedt.
Anna-Carin Stenholm Pihl skriver dock till Kulturnyheterna att fokus varit på att berätta Josefins berättelse och att mannen varit anonymiserad, särskilt eftersom Josefin Nilsson själv inte ville peka ut någon.
”Vi har inte pekat ut någon utan tvärtom varit noga med att ta bort alla detaljer som skulle kunna göra det. Mannen har i filmen ingen röst, ingen dialekt, inget yrke, ingen arbetsplats”.
Hänvisar till rättsprocessen
I dokumentären berättar Josefin Nilssons syster följande:
”Hon blev paralyserad, hon fick sparkar och slag mot hela sin kropp som aldrig läkte. Knytnävar som boxades mot självaste ryggraden. Där inne i självaste kotorna byggen såren bo bit för bit, tills de ruttnade och fick opereras bort och ersättas med nya i titan.”
Mannen hänvisar dock till domen från 1998 där ingen ryggskada nämns.
Anna-Carin Stenholm Pihl skriver att SVT:s jurister och programetik varit inkopplade innan arbetet påbörjades.
Under torsdagen sade ansvarig utgivare Martin Vårdstedt till Kulturnyheterna:
– Vi vill inte förekomma den här prövningen utan vi väntar på att se hur de bedömer det här fallet. Vi vill inte gå in på det mer än så.