• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Kalix och Grytnäs i Kalix kommun, Norrbottens län. Det brinner i ett sågverk nära Kalix med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Norrbotten.

Uppgifter: Putin godkände gripandet av amerikansk journalist

Uppdaterad
Publicerad

I mars greps den amerikanske journalisten Evan Gershkovich av den ryska säkerhetstjänsten, anklagad för spioneri. Nu rapporterar nyhetsbyrån Bloomberg att president Vladimir Putin kan ha gett sitt personliga klartecken till gripandet.

Evan Gershkovich är den första amerikanska journalisten att gripas i Ryssland sedan Kalla kriget. Gripandet har fördrömts av Vita huset som menar att anklagelsen om spioneri är felaktig.

Enligt uppgifter till Bloomberg har Putin gett sitt personliga medgivande till gripandet. Något som uppgiftslämnarna menar kan ses som ett tecken på att USA-fientliga influenser inom Kreml växer.

Bloomberg skriver att president Putins presssekreterare Dmitrij Peskov tidigare har sagt att gripandet inte var Putins beslut men att det var inom säkerhetstjänstens befogenhet och att de gjorde sitt jobb.

Se mer i klippet ovan.

Evan Gershkovich på en skylt i USA och i ryskt fängelse.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Evan Gershkovich: den första amerikanska journalisten som blivit gripen för spioneri i Ryssland sedan Kalla kriget. Foto: AFP/AP

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.