Evan Gershkovich på en skylt i USA och i ryskt fängelse.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Evan Gershkovich: den första amerikanska journalisten som blivit gripen för spioneri i Ryssland sedan Kalla kriget. Foto: AFP/AP

Evan Gershkovich åtalas för spionage

Uppdaterad
Publicerad

Evan Gershkovich, Wall Street Journal-journalisten som greps av den ryska säkerhetstjänsten i slutet av mars, har åtalats för spionage för USA:s räkning, rapporterar statliga ryska medier.

Evan Gershkovich har under flera år verkat som journalist i Ryssland, för AFP, The Moscow Times och Wall Street Journal.

Vid tidpunkten för gripandet arbetade Gershkovich med en granskning av Wagnergruppen. Han påstås av ryska myndigheter ha tagits på ”bar gärning” när han ska ha försökt komma över hemlig information om den ryska militären.

Evan Gershkovich förnekar brott. Om han döms riskerar han uppemot 20 års fängelse.

”Tyvärr är det inte första gången som en utländsk korrespondentstatus, ett pressvisum och en ackreditering används av utlänningar i vårt land för att dölja aktiviteter som inte är journalistik”, skrev Maria Zacharova vid Rysslands utrikesdepartement i samband med händelsen.

Kräver att han släpps

Gripandet har fördömts internationellt, inte minst av Vita Huset som kallat anklagelserna ”löjliga”. Samtliga amerikaner som befinner sig i Ryssland har uppmanats att lämna landet.

På fredagen publicerade en rad amerikanska senatorer ett gemensamt uttalande där de kräver att Evan Gershkovich släpps fri. Där skriver de även att ambassaden inte fått träffa journalisten.

”Ryska myndigheter har inte kunnat presentera några bevis som kan motivera deras fabricerade anklagelser.” står det i uttalandet.

Att en amerikansk journalist grips på det här sättet beskrivs som unikt, bland annat av SVT:s utrikesreporter Bert Sundström. Det har inte hänt sedan kalla kriget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.