Sverige skol Mexiko med 3-0 och gick till åttondelsfinal Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Radiopsykologens treenighet: disciplin, samspel och improvisation

Uppdaterad
Publicerad

Det är svårt att förbli bäst.

Favorittrycket i fotbolls-VM har stukat Argentina och klubbat Tyskland.

Nu är Sverige, som slagit underifrån, plötsligt favoriter inför matchen mot Schweiz. Det blir en hjärnomvändning.

Radiopsykologen Allan Linnér ger några tips.

Det går rykten om att det argentinska landslaget har gjort myteri mot förbundskaptenen Jorge Sampaoli. Lionel Messi missade en straff mot Island och från läktaren skriker och snarkar en absent Diego Maradona.

Argentina är, likt Svenska akademien, en stukad, elva spelare stor institution. Kritik mot ologiska byten riktas mot landslagsledningen från spelare och sportkommentatorer.

Och så Tyskland. Som vann hela fotbolls-VM för fyra år sedan men som inte ens klarade sig vidare från gruppspelet efter 0-2-förlust mot Sydkorea. Domen blev skoningslös: ”Det största fiaskot i tysk VM-historia”, skriver medier på hemmaplan.

”Skammen är personlig”

Sverige däremot, har förvånat genom att vara så bra. Vem hade anat? Plötsligen ska ministrar, som tidigare varit upptagna med att ”markera mot Ryssland” genom att stanna hemma, åka till S:t Petersburg för att heja. Världen är upp-och-ned. Förklaringen till varför torde vara psykologi.

Med en bronsmedalj i VM-slutspel senast 1994, hade Sverige ingenting att förlora i gruppspelet. Frågan är om förväntningarna ser annorlunda ut nu, mot Schweiz – som också varit helt otippat bra och rusiga därav.

– Det är en grannlaga uppgift att gå ut på planen tillsammans med tio andra och så många blickar på sig, säger Allan Linnér, känd som radiopsykologen i SR:s program med samma namn.

– Det som lurar är i förlängningen skammen över att ha misslyckats och konsekvenserna av det. Skammen är förödande. Mycket svårare än skuld. Skammen är så personlig. ”Jag är fel”.

Bryt krampläget

Rädslan för skam måste slås undan. Allan Linnér berättar:

– Jag har jobbat mycket med familjer i terapi. Det är jättekul men väldigt komplicerat – flera personer med mycket innehåll och ett relationsspel som pågår hela tiden. Som terapeut kan det vara lätt att fastna i innehållet. Det kommer ögonblick då jag inte förstår vad som händer. Det första jag gör då är att inför gruppen dölja att jag är vilse. Det leder till ett krampläge och jag låtsas att jag har en smart tanke på gång.

Kombination av disciplin, samspel och improvisation

Det finns en analogi i beteendet som gör det applicerbart på sport:

– Om man till exempel vindsurfar och det kommer en kastvind så gör man oftast mer: skotar ännu mer istället för att släppa taget. Om man kör en manuellt växlad bil, kommer till en uppförsbacke och bara gasar på utan att växla går bilen långsammare. Man måste växla ned, säger Allan Linnér.

– Jag kan säga att ”just nu har jag ingen aning om vad som händer”. ”Jag fattar inte vad som pågår”. Då kommer kreativiteten.

Den mest fria spelaren är den som kan konsten att både förhålla sig till sina medspelares förväntningar i spelsituationen och samtidigt behålla en frihet som gör att hen lyckas upprätthålla kreativiteten, tror Allan Linnér. Det handlar alltså om en treenighet:

– Kombinationen av disciplin, samspel och improvisation. Bryta krampläget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.