Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Rapparen VC Barre: ”Artister satsar mest på Tiktok-låtar”. Foto: När hiphop tog över/SVT/Tiktok

Rapparna: Så förändras hiphopen av Tiktok

Publicerad

Rapparna Adaam och VC Barre märker att fler och fler satsar på så kallade Titktok-låtar. Och det påverkar hur svensk hiphop låter.

– En Tiktok-låt är mer att man bara säger saker som folk inte sagt än. Och som är lätta att göra en dans till, säger Adaam.

I SVT:s dokumentärserie När hiphop tog över beskriver musikjournalisten Johannes Cakar och producenten Thomas Jackson hur artister inom genren hittat nya vägar att kommunicera genom egna nyhetskanaler, humorklipp och serier på appar som Instagram och Tiktok.  

– Närvaron på sociala medier har också öppnat upp deltagandet från publiken och förändrat den svenska ungdomskulturen i grunden, säger Johannes Cakar i programmet.  

Alan Max: Pengavinst i åtanke 

Alan Max bevakar hiphop via sociala medier och driver en av Sveriges största kanaler om genren. Han menar att så kallade Tiktok-låtar skapas främst för att tjäna pengar.  

– Artister går in i studion med tanken att skapa några rader som man kan dansa till eller göra handgester till som går viral, säger Alan Max. 

En halv låt jämfört med fem år sedan 

Han säger också att han ser hur den nya trenden förändrat själva musiken. Låtarna håller inte samma kvalitet, konsumeras snabbare och får en kortare livslängd.  

– Nu vill man få fram en kort vers som går att göra videos till. Man får inte tillräckligt innan man blir tillfredsställd som lyssnare, vilket i sin tur leder till fler streams då lyssnarna spelar låten på repeat. Det är en halv låt jämfört med för fem år sen. 

Se dokumentärserien När hiphop tog över på SVT Play, eller kommande onsdagar klockan 22:00 i SVT1. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.