Klimathot, extremt väder och utrotningshotade djur. Det är några av de ämnen som barn- och ungdomsböckerna från 2019 berör. Klimatet var återkommande i litteraturen och likaså hos BRIS. 2019 var ett år där fler barn än någonsin sökte sig till BRIS för att prata om sin klimatångest. Böcker som kan stilla oron kanske därför behövs.
Lydia Wistisen är doktor och forskare i litteraturvetenskap vid Stockholms universitet. Hon menar att böckerna om klimatet kan ha olika effekter.
– Några böcker kanske spär på oron, medan andra kanske försöker stilla den, säger hon.
Metoo går igen i ungdomslitteraturen
Sexuella övergrepp och trakasserier är ett stort tema i 2019 års ungdomslitteratur, mer så än i barnlitteraturen.
– Man kan verkligen se hur sexuella övergrepp och diskussioner som har väckts av metoo-rörelsen går igen framförallt i ungdomslitteraturen, säger Lydia Wistisen.
Förmedlar vikten av att säga ifrån
I böckerna är det framförallt ett fokus på de utsattas handlingskraft, där karaktärerna vill återfå makten över sina liv. I boken Vill inte, Vill av Per Nilsson, hugger huvudpersonen Nora en kille i pungen med en nyckel efter att han tafsat på henne. I Emma Johanssons bok Sönderslagen anmäler huvudpersonen Juliet sin förövare.
– Många författare vill nog förmedla vikten av att säga ifrån. Man vill också förmedla att tillsammans är vi starka, om alla, både killar och tjejer, säger ifrån kan man skapa förändring, säger Lydia Wistisen.
Anmärkningsvärt i årets Bokprovning är även att antalet översättningar fortsätter att minska. Den svenska originalutgivningen dominerar och det är få titlar som översätts från andra delar av världen än den västerländska. Av de böcker som översatts är 62 procent översatta från engelska.