Instrumenteleven Rasmus Andersson om jakten på en utbildad viola-lärare. Foto: Elizabeth Watson

Rasmus kämpade emot privatiseringen: De hade ingen lärare till mig

Publicerad

Rasmus Andersson hade varit elev i Täbys kulturskola i flera år. När kommunen meddelade att hans undervisning skulle tas över av privata musikskolor så engagerade han sig emot beslutet.

– Plötsligt är vi inte längre elever. Vi är kunder som företag ska locka till sig och köpa, säger han.

När omstöpningen av Täbys kulturskola presenterades 2019 blev det ramaskri bland grupper av föräldrar och elever. Flera musiklärare som gett lektioner i kommunens egen regi sades upp. Nästan 800 elever tvingades byta lärare.

– Det är klart att det var jättetråkigt men vi var tvungna att göra någonting nytt. Det blir alltid så när man gör en omorganisation, säger Birgitta Kaasik (M), ordförande i kultur- och fritidsnämnden i Täby.

Kulturvalet 2022

”Kände oss bortglömda”

En grupp med föräldrar och äldre elever samlade in över sju hundra namnunderskrifter mot privatiseringen. Lokaltidningen Mitt i beskrev stämningen som ”hätsk” när namnlistan ”RÄDDA Täby kommunala musikskola” lämnades över till politikerna.

Rasmus Andersson, som spelade fiol och viola i kommunal regi i Täby, var en av många som engagerade sig i uppropet.

– Beslutet om omorganisationen var överraskande. Det blev stökigt när de plötsligt skulle avskeda våra lärare. Vi kände oss så himla bortglömda,säger han.

Rasmus och hans vänner blev kontaktade av de privata aktörerna som erbjöd fortsatt undervisning hos dem.

– Jag försökte vara öppen och hitta en utbildade violalärare. Svaret jag fick var: vi har fiollärare som mycket väl kan tänka sig att spela viola.

– Men det är ett helt annat sätt att spela. Jag sökte mig till Danderyds kulturskola där de har en utbildad violalärare istället.

Rasmus Andersson är besviken på Täbys kommunpolitiker. Han tycker att lösningen med privata utförare missgynnar de som vill spela smalare instrument.

– Jag känner ett hyfsat stort antal personer som spelar nyckelharpa och som inte hittat någon privat aktör. De har fått leta lärare på egen hand.

M: ”Var jättetråkigt”

Birgitta Kaasik (M) säger att kommunens lösning är att eleverna får söka sig utanför Täbys gränser om de vi spela instrument som inte erbjuds av de privata skolorna.

Hon kommenterar den högljudda kritiken emot omorganisationen 2019.

– Det var jättetråkigt, men jag tycker vi hanterade det bra. Vi samlade vårdnadshavarna som fick ställa alla frågor de ville, säger Birgitta Kaasik.

– Får man något nytt kan man bli lite skraj. Jag har inte hört någonting (klagomål) på de här åren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kulturvalet 2022

Mer i ämnet