Rättsexperten: Mycket ovanligt med fiktiva bevis

Publicerad

Kulturprofilens försvarare har lagt fram ett skönlitterärt verk som bevis för att ifrågasätta den målsägande kvinnans berättelse i rättegången mot honom.

– Enligt min erfarenhet är det mycket ovanligt, säger den före detta överåklagaren och rättsexperten Sven-Erik Alhem.

Att försvaret lägger fram ett fiktivt verk som bevis i en rättegång hör inte till vanligheterna, menar överåklagaren och rättsexperten Sven-Erik Alhem.

– Enligt min erfarenhet mycket ovanligt, men det har förekommit. Jag har själv erfarenhet av ett annat fall för många år sedan, där försvaret använde sig av en berättelse i en bok som bevisföring. I det fallet blev det ingen fällande dom.

”Bevisprövningen är fri”

Hur mycket den fiktiva beviset spelade in i den domen vill Sven-Erik Alhem inte spekulera i. Men att skönlitteratur kan användas som bevis är ingenting konstigt, menar han.

– Bevisprövningen är fri i Sverige och den som är tilltalad har alla möjligheter att åberopa vilken bevisning som helst.

Säger det här något om försvaret, och i så fall vad?

– Det säger egentligen bara att försvaret kämpar för sin huvudman (Kulturprofilen). Försvarens enda egentliga uppgift är att ta tillvara på sin huvudmans intressen.

Suttit häktad

Rättegången mot Kulturprofilen i hovrätten inleddes måndagen den 12 november. Kulturprofilen har dessförinnan suttit häktad sedan den 24 september, då förhandlingen i tingsrätten avslutades. Den första oktober dömdes han av tingsrätten till två års fängelse för våldtäkt, men valde att överklaga domen med hjälp av sin advokat Björn Hurtig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.