Att försvaret lägger fram ett fiktivt verk som bevis i en rättegång hör inte till vanligheterna, menar överåklagaren och rättsexperten Sven-Erik Alhem.
– Enligt min erfarenhet mycket ovanligt, men det har förekommit. Jag har själv erfarenhet av ett annat fall för många år sedan, där försvaret använde sig av en berättelse i en bok som bevisföring. I det fallet blev det ingen fällande dom.
”Bevisprövningen är fri”
Hur mycket den fiktiva beviset spelade in i den domen vill Sven-Erik Alhem inte spekulera i. Men att skönlitteratur kan användas som bevis är ingenting konstigt, menar han.
– Bevisprövningen är fri i Sverige och den som är tilltalad har alla möjligheter att åberopa vilken bevisning som helst.
Säger det här något om försvaret, och i så fall vad?
– Det säger egentligen bara att försvaret kämpar för sin huvudman (Kulturprofilen). Försvarens enda egentliga uppgift är att ta tillvara på sin huvudmans intressen.
Suttit häktad
Rättegången mot Kulturprofilen i hovrätten inleddes måndagen den 12 november. Kulturprofilen har dessförinnan suttit häktad sedan den 24 september, då förhandlingen i tingsrätten avslutades. Den första oktober dömdes han av tingsrätten till två års fängelse för våldtäkt, men valde att överklaga domen med hjälp av sin advokat Björn Hurtig.