– När jag tittar på barnprogram med mina synkonbarn och ser helikopterpiloten Elisabeth barnmorskan Per-Olof och jag vet att vi har rättviseförmedlat dem då blir jag så jävla glad och stolt, säger Lina Thomsgård.
Men enligt Lina Thomsgård, grundare till Rättviseförmedlingen, är anledningen till att man väljer att ge sig själva rättvisepriset inte bara att man tycker att man gjort en bra jobb.
– Att ge det här priset till oss själva var det läskigaste och svåraste som vi kunde göra. Men med det vill vi inspirera till att våga ta plats även om man inte är van, säger Lina Thomsgård.
Kämpar för jämlikhet
Det har gått ett år sedan Rättviseförmedlingen började kämpa för jämlikhet och med friska tag började efterlysa människor ur underrepresenterade samhällsgrupper för att en gång för alla ta hål på myten om att anledningen till den ojämna fördelningen inom arbetslivet har att göra med bristen på människor ”som kan”.
– Jag kunde inte längre köpa det argumentet eftersom jag visste att de här personerna fanns överallt och tänkte istället att här kan man ju hjälpa till, säger Lina Thomsgård.
23.000 personer anslutna
Idag har Rättviseförmedlingen 23.000 personer anslutna till sitt nätverk. Människor som vill och kan jobba inom områden där de är underrepresenterade.
– Genom att visa att 23.000 personer är redo ”to prove you wrong” så uppmuntrar vi företag, journalister, myndigheter och högskolor att anställa och använda sig av personer ur underrepresenterade grupper, säger Lina Thomsgård.
Enligt Lina Thomsgård har det varit lättast att arbeta mot medierna eftersom det ligger i deras natur att vilja representera verkligheten men de har ändå har haft svårt att hitta nya ansikten, något som vi har kunnat hjälpa till med. Och svårast har det varit att nå näringslivet och valberedningar till bolagsstyrelser.
Marie Nordstrand