Rättviseförmedlingens Frida Mörtsell och Soraya Hashim på plats på Mediedagarna i Göteborg. Foto: Joachim Sundell/SVT

Rättviseförmedlingen: ”Media misslyckas med att spegla befolkningen”

Uppdaterad
Publicerad

Rättviseförmedlingen och statliga Vinnova vill granska mångfalden i svenska medier. I höst lanseras därför Rättviseräknaren, ett verktyg som ska räkna män, kvinnor och mångfald på tidningssidorna.

76 procent av alla som talar i internationell media är män, enligt en undersökning från Global Media Monitoring Project. Det är ett misslyckande för mångfalden, enligt jämställdhetsorganisationen Rättviseförmedlingen.

Men inom tre år ska den situationen förbättras, åtminstone i Sverige. Den målsättningen presenterade Rättvisförmedlingens projektledare Frida Mörtsell på Mediedagarna i Göteborg på torsdagen.

Mediedagarna 2015

– Tanken är inte att hänga ut eller peka på vem som är sämst, snarare jobba med redaktionerna. Genom att slå våra kloka huvuden ihop kan vi göra situationen bättre, säger hon till Kulturnyheterna.

Lanseras i höst

Det var i somras som Rättviseförmedlingen beviljades 3,2 miljoner kronor i statligt stöd från Vinnova för att lansera projektet. I höst kommer resultatet, då den första årliga rapporten från projektet Rättviseräknaren kommer att presenteras.

– Då kommer vi presentera en officiell siffra för Sverige. Vår preliminära siffra just nu är att 70 procent av de som talar i svensk media är män, men den siffran är inte statistiskt säkerställd ännu, säger Frida Mörtsell.

Räknar namn

Rättviseförmedlingens metod är att de manuellt räknar på namn och bilder i skriftlig media för att avgöra hur många som är män och kvinnor och vilka som har ett utomeuropeiskt klingande namn. Enligt Mörtsell är den metoden inte exakt, men kan ge en fingervisning om hur representationen ser ut.

– Problemet idag är att stora grupper i samhället osynliggörs i media. Det blir ett demokratiproblem: media misslyckas med sitt uppdrag i att spegla samhället så som det faktiskt ser ut, säger Soraya Hashim, sociala medier-ansvarig på Rättviseförmedlingen.

Omdebatterad metod

När SVT:s nyhetsredaktion använde den metoden i en granskning av mångfald i bolagsstyrelser fick de hård kritik för att metoden skulle vara rasistisk. Hur ser ni på sådana invändningar?

– Vi stöter inte på den kritiken så mycket, men vi har övat mycket på hur man formulerar sig i de här frågorna. Man måste vara tydlig med vad man vill göra, säger Frida Mörtsell.

Vad innebär det?

– Det kan lätt bli så att man framstår som att mångfald handlar om att mångfaldspersonerna ska inneha särskild kompetens som bara de har. Men vi tror att det handlar om att intelligens och talang är jämnt fördelat över befolkningen. Då har du sannolikt missat duktiga personer om du bara har ett visst urval, säger Mörtsell.

– Rättviseförmedlingen handlar inte om att säga vem som ska väljas till olika uppdrag, utan om att bredda urvalet, tillägger Soraya Hashim.

Rättviseräknaren kommer att presentera en årlig rapport fram till 2017, då projektet avslutas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mediedagarna 2015

Mer i ämnet