Helle Schunnesson berättar om nya programserier som F-Boy Island. Foto: Jordan Rankine/HBO Max/Warner Media

Realityseriernas nya koncept: Nakendejting, fuckboys och tårt-tv

Uppdaterad
Publicerad

Ökad konkurrens och allt fler strömningstjänster som behöver fylla sina plattformar med innehåll. Det leder till nya programkoncept som nakendejting, fuckboy-tv och realistiska tårtor.

– Det finns ett enormt behov av att fylla strömningstjänsterna med innehåll och då gillar man det som är skandalöst, eftersom det får mycket tittning, säger Helle Schunnesson, digital redaktör på Elle.

F-Boy Island, Naked Attraction och Is it cake? Alla är de nya programserier på HBO, Discoveryplus och Netflix. Naked Attraction kommer ursprungligen från Storbritannien, men får nu en svensk version med premiär i juni. I programmet dejtar deltagarna utifrån utseende.

– Det handlar om att dejta utifrån nakna kroppar. Om andra programserier som Love is blind handlar om att dejta utan att se varandra, så är det här motsatsen, säger Helle Schunnesson, digital redaktör på Elle.

Vad är syftet?

– Det kan man fråga sig. De som har gjort programmet säger att de vill avdramatisera nakenhet och visa det vackra och unika i att alla kroppar, säger Helle Schunnesson och fortsätter:

– Jag tycker att det känns som något som gick på Kanal 9 2006. Det känns som ett omodernt koncept. Samtidigt finns det ett enormt behov av att fylla strömningstjänsterna med innehåll och då gillar man det som är skandalöst, eftersom det får mycket tittning. Vi får se om de har lyckats uppdatera konceptet så att det känns relevant.

F-Boy Island till Sverige

En annan realityserie som får Sverigepremiär är F-Boy Island.

– Fuckboy är ett koncept i samtida dejtingkultur som handlar om en viss sorts killar som kanske inte är så schysta. De vill träffa så många som möjligt, ljuger och slutar höra av sig. Det här konceptet handlar om att lyfta in fuckboyen ännu mer i dejtingvärlden.

I programmet befinner sig tre kvinnliga deltagare på en ö och ska dejta flera killar.

– Tjejerna ska utläsa vem som är en bra kille och vem som är en dålig kille, säger Helle Schunnesson.

Under förra året pågick en debatt kring realityserier bland annat efter anklagelser om övergrepp i svenska Paradise Hotel. Programmet lades tillslut ned för att återlanserar i nytt format.

Hur har det här programmet tagits emot?

– Det har inte tagits emot särskilt väl. Folk är upprörda eftersom vi redan sett mycket dramatik i realityserier, vad man tycker är en grisig machokultur och skadliga könsnormer. Folk är förvånade att man gör det här helt oförklätt. Själv menar produktionen att man vill undersöka det här fenomenet.

Verklighetstrogna tårtor

Is it cake? är ett ännu nytt programkoncept som nu strömmas på Netflix. Inspirationen kommer ursprungligen från sociala medier.

– Det är ett viralt fenomen som kommer från Tiktok, där man kan se filmer på ett vanligt objekt och sedan sätter någon kniven i det och då kan man se att det är en superrealistisk tårta. Det här är ett typexempel på hur man tar viralt innehåll som går bra i sociala medier och försöker göra tv av det. Det är något jag tror att vi kommer att få se mer av, säger Helle Schunnesson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.