Deadpool och Wolverine

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Den här suger,” tycker Kulturnyheternas filmkritiker Kristoffer Viita. Foto: Marvel Studios

Recension: Deadpool & Wolverine i regi: Shawn Levy

Uppdaterad
Publicerad

Ultravåldsamma ”Deadpool & Wolverine” är en ironisk men charmlös superhjältefilm, tycker filmkritiker Kristoffer Viita.

Det är svårt att veta om man ska skratta eller gråta över var Marvel har hamnat. Från totalt världsherrevälde på biograferna med tillhörande hybris, till flera floppar som trasslat till filmuniversumets övergripande handling.

Nu har Marvel tagit en liten paus. ”Deadpool and Wolverine” är superhjältefabrikens enda biopremiär 2024. Tyvärr också ett riktigt bottennapp som är störigt självmedveten. Halva filmen består av referenser där Ryan Reynolds babblige antihjälte bryter fjärde väggen för att säga något spydigt om Marvels multiversum av dumhet.

”Välkommen till MCU, du kommer in vid något av en lågpunkt” säger Deadpool när han slagit ihop sig med Wolverine, mutanten vars rättigheter tidigare tillhört filmbolaget Fox. Spoilers, men X-Men-legenden dog som bekant i den välgjorda och allvarliga ”Logan” (2017). En av de bästa superhjältefilmerna någonsin, just för att den hade så mycket på spel.

Men Marvel och Deadpool begår nu gravfridsbrott både bokstavligt och bildligt: när resterna av Logans adamantiumskelett visar sig obrukbara hämtar Deadpool bara en ny Wolverine från en annan dimension.

Nya Wolverine går mest runt och grymtar ”shut the fuck up” medan Deadpool fyller ut speltiden med sitt charmlösa pladder. Handlingen är helt oväsentlig eftersom filmen utspelar sig i en hyperironisk värld där ingenting spelar någon roll (vilket också gör det överdrivna ultravåldet helt tandlöst).

Något om att Deadpools version av Jorden håller på att gå under. Tillsammans med Wolverine måste han slåss med en skallig superbitch i en annan dimension/planet/whatever – där också gamla Marvel- och X-men-figurer dyker upp som trötta påskägg. Allt andas idéfattigdom. Att Disney sätter på Hugh Jackman den gula dräkten från den animerade tv-serien och hoppas att nördarnas nostalgi fortfarande kan ge klirr i kassan känns desperat.

Mitt hjärta är inte gjort av sten, så det klart att jag också ville se Logan i en sista dans med sin bästa blåsa. Tyvärr är det här sämre än den fristående Wolverine-rullen ”X-Men Origins: Wolverine” (2009) och det säger inte lite.

Deadpool & Wolverine

Regi: Shawn Levy

Skådespelare: Hugh Jackman, Ryan Reynolds, Jennifer Garner med flera.

Speltid: 2 h 7 min

Åldersgräns: 15 år

Betyg: 1

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.