Röd himmel

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”I filmen har sommaren och hettan blivit en egen rollfigur som driver den kåta intrigen framåt”, enligt filmkritiker Kristoffer Viita. Foto: Christian Schulz/Schramm film

Recension: ”Röd himmel” av Christian Petzold

Publicerad

”Röd himmel” är ett sommarsvettigt kammardrama med en författares självupptagenhet i centrum. En smart psykologisk studie med kåta undertoner och en snygg uppvisning i skådespeleri, skriver filmkritiker Kristoffer Viita.

Den tyske regissören Christian Petzold har helt klart injicerat ”Röd himmel” med DNA från François Ozons ”Swimming pool” (2003) och Luca Guadagninos ”A bigger splash”. Filmer där sommaren är som en egen rollfigur och hettan driver de kåta intrigerna framåt.

I ”Röd himmel” utspelar sig dramat i ett sommarhus nära den tyska kusten, dit den tjurige författaren Leon följt med sin vän Felix. Tanken är att den svåra andra romanen ska färdigställas, samtidigt som Felix ska arbeta på sin portfolio. Men arbetet störs av Nadja, en oväntad kvinnlig gäst och hennes älskare. Fria själar vars energi börjar smitta av sig på oväntade sätt.

Den omaka kvartetten umgås och flörtar, samtidigt som Leon gnäller och sliter sitt hår över manusprojektet med den intetsägande titeln ”Club Sandwich”.

När sexet som vibrerar i sommarluften leder till en oväntad relation i huset, och Nadja samtidigt erbjuder sig att läsa Leons roman, tvingas han till slut att konfrontera sin självupptagenhet. Men då är det redan för sent.

Titeln ”Röd himmel” refererar till en annalkande skogsbrand i närheten, som i filmens sista akt får ett tragisk resultat. Den fungerar till slut som en brutal läxa för att lära Leon att en konstnär behöver riskera något för att överhuvudtaget ha något att berätta.

Trots så många sexuella undertoner är ”Röd himmel” är lite onödigt kysk i sitt utförande, men det psykologiska dramat är skrivet med trovärdighet och är snyggt fångat av skådespelarproffs (den vann också silverbjörnen vid Berlins filmfestival).

En bitterljuv sommarfilm med ett lagom mått av mörker och komplexitet.

”Röd himmel”

Premiär: 12 juli 2024

Regi: Christian Petzold

I rollerna: Thomas Schubert, Paula Beer, Langston Uibel med flera

Speltid: 1 h 42 min

Åldersgräns: 7 år

Betyg: 4

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.