Fly me to the moon med Scarlett Johansson och Channing Tatum

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Channing Tatums combover och Scarlett Johanssons peruk imponerar ej på Kulturnyheternas filmkritiker Caroline Hainer. Foto: Dan McFadden 2024 CTMG

Recension: ”Fly me to the moon” av Greg Berlanti

Publicerad

Tanken var kanske en film med ”något för alla”. Men en romantisk komedi, patriotisk historielektion och konspirationsthriller i ett är inte en bra idé, tycker Caroline Hainer om ”Fly me to the moon” med Scarlett Johansson och Channing Tatum.

Året är 1969 och NASA hyr in sluga PR-kvinnan Kelly Jones (Scarlett Johansson) för att få det amerikanska folket peppade på rymden igen efter Vietnamkrig, upplopp och andra tråkigheter.

Träiga platschefen Cole Davis (Channing Tatum) är emot idén, han tycker inte att något så vackert och seriöst som raketuppskjutning ska bli ett kommersiellt jippo.

Men det är USA:s anseende som står på spel här, vilket tossiga CIA-agenten Moe Berkus (Woody Harrelson) påminner om när han utpressar Jones till att producera en fejkad månlandning att mata folket med genom sina tv-apparater, om Armstrong skulle schabbla.

Som konspirationsthriller är filmen med andra ord tunn. Som romantisk komedi inte mycket att hänga i julgranen, skämten är milda och vare sig Tatum eller Johansson ser ut att trivas i sina roller.

Att Tatum är spacklad med smink och har en konstig comboverfrisyr, och att Johanssons har obekvämt tajta kläder och häpnadsväckande dåliga peruk distraherar från den karisma huvudrollskaraktärerna stundtals orkar uppbåda, om än på sparlåga.

”Fly me to the moon” var ursprungligen tänkt att gå direkt till en strömningstjänst. Varför man valt att i stället låta den gå upp på bio är obegripligt. Antagligen förlitar man sig på att toppnamnen ska locka publik. Eller så tänker man att filmen har ”något för alla”. Visst, det har den. Om man med det menar kysk kärlek, oskyldig slapstick och en halvironisk blinkning till en långlivad sammansvärjningsmyt.

”Fly me to the moon”

Betyg: 2

Regi: Greg Berlanti

Med: Scarlett Johansson, Channing Tatum, Woody Harrelson, Ray Romano med flera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.