Lady Gaga som Harley Quinn och Joaquin Phoenix som Arthur Fleck i ”Joker: Folie a deux”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nya filmen om Jokern är nån sorts musikal, men vad handlar den om egentligen? Foto: Warner Bros

Recension: ”Joker: Folie a deux” med Joaquin Phoenix och Lady Gaga

Publicerad

Bländande foto och musik och hedervärda skådespelarinsatser, men fallet från 2019 års Scorsese-inspirerade incel-drama är högt.

När den första ”Joker”-filmen med Joaquin Phoenix i huvudrollen hade premiär 2019 var den helt rätt i tiden. Det rapporterades flitigt om incels – alltså män som lever i ofrivilligt celibat – och trots att ”Joker” lånat friskt från Martin Scorseses 70- och 80- talsklassiker ”Taxi driver” och ”King of comedy” kändes den ändå samtida om isolerade mäns ensamhet och hur det kan ta sig våldsamma uttryck.

När vi återser Jokern, eller Arthur Fleck som han egentligen heter, sitter han i fängelse och har utanför murarna blivit en idol för de ensamma och missanpassade. Rättegången för de mord han begick i den första filmen väntar och under tiden träffar han sitt största fan Harley Quinn spelad av Lady Gaga och de inleder en romans.

Trots att filmen pågår en bra bit över två timmar är det lite svårt att säga vad den egentligen handlar om. Det finns några små frön till teman: livesända mordrättegångar, samhällets beundran för mord och våld, men frågorna avhandlas lite med vänsterhanden för att skynda vidare till nästa nummer – för just det – det är en musikal också.

Men inte heller där vill man löpa linan ut. Numren, bestående av kända låtar är väldigt korthuggna troligtvis för att inte skrämma bort musikalhatarna. Men när man inte hinner landa i de musikaliska sekvenserna blir det varken hackat eller malet.

”Joker: Folie a deux” lider dessvärre av samma problem som ”The Penguin”: den andra Batman-skurk spinoffen just nu. När man plockar bort superhjältegenrens uppbyggnad: dikotomin mellan gott och ont och gör sig av med ”hjälten” så blir det helt enkelt tråkigt. Man ställer sig frågan varför det överhuvudtaget ska utspela sig i Batmans universum?

Joaquin Phoenix är bra som alltid och Lady Gaga kommer till sin rätt i musikalnumren, men rollen som Harley Quinn ger i övrigt inte mycket att jobba med.

Men även om det är en ganska innehållslös berättelse så går det inte att klaga på foto och soundtrack. ”Joker: Folie a deux” är filmiskt öron- och ögongodis, men det räcker inte.

Joker: Folie a deux

Regi: Todd Phillips

Med: Joaquin Phoenix, Lady Gaga, Brendan Gleeson, Steve Coogan m fl

Premiär: 2 oktober

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.