En man i en grön jacka håller en baseballbat och står vänd mot en skräckinjagande, maskerad figur i en dimmig stadsgränd. Bakgrunden visar gamla byggnader och en parkerad bil, vilket skapar en spännande och hotfull atmosfär. En siffra ”4” i ett hörn.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Spelvärt eller inte? I klippet ger Kristoffer Viita sin dom för remaken av ”Silent hill 2” Foto: Konami

Recension: ”Silent hill 2 remake” utvecklat av Bloober team

Publicerad

Den ”Lynchianska” blandningen av såpopera och övernaturlig skräck är intakt i nyversionen av ”Silent Hill 2”. Tung melankolisk atmosfär trumfar pinsam dialog och fantasilös monsterfighting enligt spelkritiker Kristoffer Viita.

Nyutgåvor av klassiska spel som ”Resident Evil 4”, ”Dead space”, Final Fantasy 7” och ”Alone in the dark” har avlöst varandra på löpande band. Lagom till Halloween fortsätter remake-febern i spelvärlden med det sorgesamma ”Silent Hill 2”.

Det släpptes i originalform till Playstation 2 redan år 2001 och nu har utvecklaren Bloober team putsat till Konamis skräckklassiker för Playstation 5 med imponerande läskigt resultat.

Dimman ligger tät över den hemsökta staden där den förvirrade mannen James letar efter sin fru Mary, trots att hon dött för tre år sedan. Mina gamerminnen av ”Silent Hill” är förknippade med sena kvällar i total skräck, där sömnsvårigheter följde som ett brev på posten.

”Silent Hill 2” anno 2024 levererar också när det gäller potent panikbränsle.

Spelet kräver ett ständigt engagemang i kryptiska pussel för att komma vidare från övergivna butiker till förfallna sjukhus och nedgångna lägenhetsbyggnader. Alla instinkter skriker ”spring härifrån!” men risken är att du har missat något och ”Silent Hill 2” tvingar dig att stanna kvar och ta in atmosfären.

Det skapar en ångest av bästa sort. Särskilt ljuddesignen gör att varje gnisslig låda framkallar stress.

Jag hade däremot glömt den såpoperaaktiga dialogen och det smått löjeväckande karaktärsgalleriet som inte åldrats med full värdighet, även om storyn har vissa David Lynch-kvalitéer. Det blir hur som helst en skön nostalgitripp som är troget originalet där du till och med har möjlighet att lägga på ett grynigt 90-talsfilter.

Som helhet är remaken av ”Silent Hill 2” imponerade snyggt och stämningsfullt, även om pangandet och monsterfightingen inte heller är något utöver det vanliga. Det känns som att spela ett gammalt spel, men det är inte alltid fel.

”Silent hill 2 remake”

Betyg: 4

Premiärdatum: 8 oktober 2024

Genre: Skräck/överlevnad/pussel

Utvecklare: Bloober team

Distributör: Konami

Plattformar: PlayStation 5, Microsoft Windows

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.