Susanne Möller recenserar The plucky squire

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Susanne Möller ger ”The plucky squire” 4 av 5 i betyg – se varför, och hur spelet ser ut, i klippet. Foto: Devolver digital

Recension: ”The plucky squire” utvecklat av All possible futures

Publicerad

Susanne Möller har testat nya spelet ”The plucky squire” och är charmad av dess lekfullhet.

Välkommen till sagornas värld – i ”The plucky squire” spelar du den lille väpnaren Jot som med hjälp av sina vänner ska rädda världen från den onde trollkarlen Humgrump. Han använder nämligen sin magi genom att skriva om berättelsen ni lever i och ta makten.

För att förhindra det kommer Jot att behöva ge sig ut, inte bara i världen utan också utanför världen i ett spel som verkligen lyckas gifta samman handling med gameplay.

För det är ett lekfullt äventyr där man rör sig in och ut mellan bokens sidor och barnrummet som den ligger i. Man växlar mellan två och tre dimensioner på ett roligt och självklart sätt.

Utvecklarna All Possible Futures är inte först med idén att låta spelaren röra sig mellan världar eller skifta perspektiv – men de gör det med en fantasifullhet som får det att klicka till i hjärtat. De leker med våra förväntningar, hämtar självsäkert spelmoment från spelvärldens olika genres och får det att funka perfekt, kryddar upplevelsen utan att bli förutsägbart.

Att det dessutom har ett så visuellt brett spektrum att det kan rymma allt från knasiga rytmspel till 80-talets bullethell-spel utan att det kliar i ögonen är en stor bedrift.

Äventyrets alla pussel sträcker sig mellan de olika perspektiven, utan att bli för långsökta eller svårförståeliga. Det är ett spel som är snällt, som vill att du ska lyckas och som mjukt skuffar dig i rätt riktning. Det omtänksamma går igen i menyerna där man kan ställa in svårighetsgraderna på detaljnivå – allt för att kunna vara ett inkluderande spel som alla kan ha roligt i.

Då och då tappar ”The plucky squire” – om inte styrfart så kanske takt. Då och då sladdrar kontrollen till så fallet blir långt – på sina ställen lägger det snubbelben för sig själv med en fast kameravinkel när man vill kunna få en bättre översikt. Men det är småskavanker som går att ha överseende med.

För det här är ett lekfullt spel, det leker med sig själv, med spelvärlden regler. Det skriver om, skriver till och ändrar perspektiv både i sig självt och hur det spelas. Med en charmerande lekfullhet kan du tumla runt mellan världarna – allt du behöver för att njuta är väl egentligen ett intakt barnasinne.

”The plucky squire”

Betyg: 4

Genre: Pusseläventyr

Utvecklare: All Possible Futures

Plattformar: PC (testad), Nintendo Switch, PS5, Xbox X/S

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.