The perfect couple med Nicole Kidman

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nicole Kidman som bästsäljande deckardrottning som styr familjen med järnhand. Se recensionen och en bit ur serien i videon. Foto: Seacia Pavao/Netflix

Recension: ”The perfect couple” med Nicole Kidman

Uppdaterad
Publicerad

Nicole Kidman är ”naturligtvis fantastisk” som stenrik deckardrottning i nya Netflix-serien ”The perfect couple”. Det tycker tv-kritiker Caroline Hainer som ger den lättsamma pusseldeckaren en trea i betyg.

Nicole Kidman skådespelar alltid med bravur men har en alldeles särskild förmåga att gestalta kontrollerade överklasskvinnor som vet betydligt mer än de låter omgivningen se. Som i ”Big Little Lies”, ”The Undoing” och Expats”.

I den här adaptionen av Elin Hilderbrands roman från 2018 får Kidman spela ut hela snobbregistret från snörp på munnen till totalt tillintetgörande och hon gör det naturligtvis fantastiskt.

Streamingtips

Hon spelar Greer Garrison Winbury, bästsäljande deckardrottning, gift med förmögna Tag (Liev Schreiber) i vad som tycks vara det perfekta äktenskapet.

Greer styr inte bara familjen med järnhand utan också imagen. Finns det något som stör i bilden kan man alltid betala för att få det att försvinna.

Att sonen Benji ska gifta sig med en vanlig medelklasskvinna (Eve Hewson) är förstås olyckligt men Greer har siktet på att anordna det mest storslagna societetsbröllopet i Nantuckets historia i alla fall. Det handlar ju, som sagt, om image.

Men så hittas en av bröllopsgästerna död, vilket blir början till en utredning som avslöjar den ena mörka hemligheten efter den andra. Plötsligt tycks alla i familjen haft motiv för att ta den mördades liv.

Miljöerna är förstås hänförande och rikemansfamiljens odräglighet är behaglig att låta sig irriteras av. Att jämföra serien med ”The White Lotus”, till och med ”Succession”, ligger nära till hands. Men där de två mästerserierna satiriserar och kritiserar samhällsskikt och samtid, inte minst med rapp dialog, är denna pusseldeckare enbart underhållning. Som ett parti ”Cluedo” i tv-serieform ungefär.

Men ibland är det enbart ren underhållning och karaktärer man antingen älskar eller hatar precis vad man behöver och i så fall uppfyller ”The Perfect Couple” alla krav.

”The perfect couple”

Betyg: 3

Regi: Susanne Bier

Med: Eve Hewson, Nicole Kidman, Liev Schriber, Dakona Fanning, Meghann Fahy med flera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Streamingtips

Mer i ämnet