Socialminister Lena Hallengren (S) finansminister Mikael Damberg (S) presenterar coronarelaterade stödåtgärder vid en pressträff i Rosenbad. Foto: Lars Schröder/TT

Kulturbranschen om nya stöden: ”Pengarna räcker inte långt”

Uppdaterad
Publicerad

I årets första extra ändringsbudget på 18 miljarder kronor avsätter regeringen 60 nya miljoner till kulturen. Dessutom föreslås en förlängning av evenemangsstödet. Men det är alldeles för lite, framhåller företrädare för kulturlivet.

Det mesta i ändringsbudgeten är redan kända åtgärder som tidigare har presenterats i december och den 11 januari i år. Däribland ett nytt krisstöd till kulturen på 120 miljoner kronor. Sedan dess har nya restriktioner införts som drabbar kulturlivet och stödet höjs nu till 180 miljoner kronor för det första kvartalet 2022.

Det berättar finansminister Mikael Damberg (S) på en presskonferens på måndagsmorgonen.

– Vi vet att kultur- och idrottssektorn har drabbats hårt av restriktionerna. I dag kan vi meddela att regeringen kommer att skjuta till ytterligare 60 miljoner kronor till kulturen, säger han och fortsätter:

– Det är utöver den miljard för kulturens återstart som låg i budgetpropositionen för 2022. Det ska även påpekas att aktörer inom kultur- och idrottsområdet även kommer att kunna tal del av det omställningsstöd och omsättningsstöd som regeringen nu förlängt.

Förlängt evenemangsstöd

Dessutom föreslås förlängt evenemangsstöd, som kan betalas ut vid inställda eller begränsade evenemang till följd av restriktioner under januari till mars 2022. Denna typ av stöd kräver godkännande från EU-kommissionen.

Emelie Löfmark, ordförande för Sveriges producenter och privatteatrar, är upprörd:

– Vi har ju under hösten satsat allt vad vi kan. Vi har lagt in pengar, energi och arbetskraft på att sätta i gång karusellen, och nu blir det tvärnit. Då räcker inte de här pengarna långt, säger hon.

”Extra slag i magen”

Hänvisningen till omställnings- och evenemangsstöden ger Emelie Löfmark inte mycket för. Omställningsstödet krockar med andra stöd framhåller hon. Och att stora delar av evenemangsstödet förblivit oanvänt beror på att det inte fungerar, enligt Löfmark.

– Vårt förslag är att man kraftfullt ser över vad det är som inte fungerar. Vi konstaterar också att det finns tre miljarder i systemet som ska ut till oss aktörer och det absolut viktigaste är att man hittar ett sätt så att de når oss. Vi skriker efter pengar, och när de finns där men inte når oss blir det ett extra slag i magen.

Även Mikael Brännvall, vd för Svensk scenkonst, framhåller att stödet är för litet.

– Vi är i en situation där regeringen har infört väldigt starka restriktioner här i december och januari och de innebär att scenkonstens verksamheter, framför allt de privata, står helt still. Man förlorar stora biljettintäkter, det handlar om miljoner varje dag. Mot den bakgrunden tycker jag att det man har tillfört i dag är alldeles för lite pengar, säger han.

Besked efterfrågas

Mikael Brännvall framhåller att det är bråttom att fördela pengarna och både han och Joppe Pihlgren, verksamhetschef på Svensk Live, betonar vikten av att få veta hur de ska fördelas. Det gäller även för den aviserade återstartsmiljarden.

– När folk är nedstängda så blir de desperata och vill veta i vilken form ska de här pengarna delas ut, säger Joppe Philgren.

– Den återstarten behöver komma i gång, men hur ska den gå till? Det är samma sak där. Man säger belopp, men man säger inte vad återstartsmiljarden går till, säger Pihlgren.

Kulturministern: ”Pågår tät dialog”

Kulturminister Jeanette Gustafsdotter (S) konstaterar att ”kulturen har det oerhört tufft än en gång”.

– Men man måste komma ihåg att kulturen inte är en och samma person så därför blir det olika stöd, säger hon till TT och framhåller liksom finansministern att också omställningsstöd, omsättningsstöd och förlängt evenemangsstöd ska underlätta för kulturlivets aktörer.

Enligt ministern pågår ”en tät dialog” om hur stöden fungerar.

– Det finns olika former för att nå de (verksamma) i kulturbranschen eftersom de har så olika förutsättningar. Det tillsammans hoppas vi kunna nå en bit i den kris de befinner sig i just nu.

TT: Miljöpartiet vill lägga ytterligare en halv miljard i återstartsstöd. Kommer det mer pengar?

– Vi jobbar nära och tätt hela tiden, vi ser och vi hör den kris som är för kulturen.

TT: Kommer återstartsstödet att förvandlas till krisstöd?

– De 940 miljoner som tidigare är klubbade i riksdagen är det som ett återstartsstöd, men då branschen befinner sig i fortsatt kris så är det för mig en prioritet att se vad jag kan göra så att de kommer verksamma aktörer till del så fort som möjligt.

Stöd till kulturen

Regeringen föreslår ett nytt stöd till kulturen på 180 miljoner kronor. Efter beslut i riksdagen kommer besked om hur pengarna ska betalas ut.

Regeringen vill samtidigt förlänga det så kallade evenemangsstödet till och med mars för inställda eller begränsade evenemang på grund av restriktionerna. Denna åtgärd kräver godkännande från EU-kommissionen. Även omställningsstöd och omsättningsstöd ska förlängas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.