Ridley Scott framför en affisch av Napoleon

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ridley Scott slår tillbaka mot kritiker. Foto: OSCAR DEL POZO

Regissören Ridley Scott svingar mot kritiker och kollegor

Publicerad

Regissören Ridley Scott är aktuell med filmen ”Napoleon” om den franske kejsaren. I samband med premiären har han, till mångas förtjusning, svingat vilt omkring sig mot alla som haft synpunkter.

I juli släpptes trailern till Ridley Scotts drama ”Napoleon” och redan då nagelfors faktauppgifterna av historieintresserade.

Den brittiske tv-historikern Dan Snow lade ut ett klipp där han går igenom historiska tabbar i filmen – bland annat hur långt Marie Antoinettes hår var när hon halshöggs och hur kavallerianfallen gick till gentemot hur de skildras.

”Klumpig och oavsikligt rolig”

Trots att historikerna i Scotts hemland England varit kritiska har filmkritikerna varit mer positiva. Annat har det varit i huvudpersonen Napoleon Bonapartes hemland.

BBC skriver att Le Figaros kritiker liknade den vid ”Barbie och Ken i imperiet” och franska GQ tyckte den var ”utomordentligt klumpig, onaturlig och oavsiktligt rolig”.

Under lanseringen av filmen har Ridley Scott passat på att ge igen med råge mot dem som kritiserat honom. I en intervju med New Yorker sa han att Dan Snow borde ”skaffa ett liv” och till BBC sade han att fransmännen ”inte ens tycker om sig själva”.

Världens bästa intervjuperson

I en intervju med The Times passar han på att ge en känga åt historikerkollektivet igen: ”Förlåt kompis, men var du där eller?”

Även kollegan Martin Scorsese får en släng av sleven när Scott påpekar att han är långt mer produktiv även den amerikanske mästerregissören ”sedan han påbörjade 'Killers of the flower moon' har jag gjort fyra filmer”.

Ridley Scotts vilda svingande har roat många och Guardians filmjournalist har utsett honom till ”världens bästa intervjuperson” i en text som avslutas ”Gud vad jag älskar honom”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.