Utøyafilmen ska fånga väntan på hjälpen som inte kom – filmad i en tagning

Uppdaterad
Publicerad

Den 22 juli 2011 sprängs en bomb i Oslos regeringskvarter. Åtta personer dör och över 200 skadas. Två timmar senare landstiger Anders Behring Breivik iklädd polisuniform på Utøya och ytterligare 69 personer skjuts till döds. Nu har den första långfilmen om terrorattentatet i Norge premiär och Kulturnyheterna har pratat med regissören Erik Poppe.

Nästintill alla norrmän vet var de befann sig när de fick höra talas om terrorattentaten den 22 juli 2011. Filmregissören Erik Poppe satt i sin bil på väg in till Oslo när hans assistent ringer och berättar att en bomb briserat i centrala Oslo.

Regeringskvarteren i Oslo dagarna efter terrorattentatet 2011. Foto: NTB Scanpix/TT

Några minuter senare börjar extrasändningarna på radion, några timmar senare kommer de första rapporterna om skjutningar på ett socialdemokratiskt ungdomsläger. Norge följer rapporteringarna kring attentatet minut för minut. På samma sätt utspelar sig filmen Utøya 22. juli – i en enda tagning.

– Jag gjorde en rad intervjuer med ungdomarna under manusarbetet och många berättade att tiden på ön kändes som en evighet – inget hände, ingen kom för att rädda dem. Hur visar man det på film? Lösningen blev att visa det som hände oavbrutet, säger Erik Poppe.

Premiär i Berlin

Filmen har världspremiär på Berlins filmfestival måndagen den 19 februari, men flera visningar har redan satts upp i Norge för dem som påverkats av terrorattentatet.

– Jag var så klart väldigt nervös inför visningarna, speciell de för AUF (norska arbetarpartiets ungdomsförbund). Det som gjorde det lite lättare är att många av ungdomarna varit som mina konsulenter under arbetet med manus och under inspelningarna, så många hade redan sett materialet.

Filmer och monument har mött protester

Utøya Foto: NTB Scanpix/TT

Utøyaskildringar är känsliga i Norge. I slutet av förra året skrev 20.000 norrmän under uppropet ”Nej till film om Anders Behring Breivik” i regi av Paul Greengrass för Netflix räkning. Såren är för färska menade kampanjstartaren.

Minnesmonumentet Memory wound stoppades i somras av norska staten efter att närboende som hjälpte skadade efter terrordådet motsatt sig och tagit saken till domstol. I somras fick Poppe själv kritik för sina planer att göra drama av verkligheten.

– I ett och ett halvt år så gick jag och funderade på om det överhuvudtaget går att göra film av det här. Men sedan såg jag hur offrens berättelser hamnade i skymundan bakom tekniska frågor: hur återuppbygger vi i regeringskvarteren? Var ska minnesmärket ligga? Och så klart terroristens påfund i media för att få uppmärksamhet. Nu i Norge när man pratar om 22 juli tänker man inte längre så mycket på vad som hände på ön, jag försöker fånga det, säger Erik Poppe.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.