Systematiska attacker mot mänsklighetens allra första civilisationer har aldrig varit så omfattande som de senaste 20 åren. Många år av krig och konflikter har tärt hårt på kulturarven i Mellanöstern.
– Vi bedömer att den plundring som skett i Mellanöstern är den mest omfattande sedan andra världskriget, säger författaren Anders Rydell.
Illegal handel och plundring
Förgör de falska gudarna – Palmyra och kriget mot kulturarven tecknar ett porträtt över de ideologiska och bakomliggande orsakerna till förstörelsen, skövlingen och plundringen av mänsklighetens äldsta högkulturer.
– Vi vet inte hur mycket som är förstört, man skövlade enorma områden av arkeologiska platser. Irak och Syrien har den rikaste arkeologiska jordmånen på planeten, berättar Anders Rydell.
Hyllad världshjälte
Ramberättelsen tar sin början i den antika staden Palmyra i Syrien med en 82-årig museichef vid namn Khaled al-Asaad. Han blev en hyllad världshjälte för sin kamp med att skydda museiföremålen och den antika staden Palmyra mot IS belägring under det syriska inbördeskriget 2015.
– Han hade chansen att fly när IS belägrade staden, men han vägrade. IS halshögg honom, fotograferade och spred bilderna. Han blev en slags martyr för kulturarvet, berättar Jesper Huor.
Exploatering största hotet
Det största hotet mot kulturarven kommer från exploatering – förstörda städer i krig ska återbyggas vilket riskerar att förstöra jordmånen.
Idén om vad ett kulturarv är och ett museum kan vara föddes i 1700-talets Frankrike. Attacker mot mellanösterns kulturarv är alltså lika mycket en attack mot arabiska nationalstater som mot europeiska ideal och värderingar, menar författarna.
– När vi pratar om islamiska staten, deras förstörelse av tempel i Palmyra, Det var ju framför allt en rituell, symbolisk förstörelse, förklarar Anders Rydell.
– Och hade vi inte tyckt att de här templen eller statyerna är viktiga och klassade som Unesco-stämplade, så hade de inte blivit angripna, tillägger Jesper Huor.