Tv-licensen har av politikerna bedömts vara omodern, särskilt när fler överger tablålagd tv. Ändringarna i tv- och radiolagen träder i kraft 1 januari 2019.
Avgiften ska betalas med en procent av inkomsten med ett tak.
- För 2019 kommer avgiften max vara 1300 kronor per person och år.
- Personer med lägre inkomst än 13 600 kronor i månaden kommer att betala en reducerad avgift.
- Familjer med två vuxna med lön kommer att få betala max 2600 per hushåll.
- I dag ska varje hushåll med tv- och radiomottagare betala 2400 kronor per år.
– Det är bra att man moderniserar tv-avgiften så att den håller för kommande generationer. Idag finns det nästan 1,5 miljoner svenskar som tittar mycket på SVT men som bara tittar digitalt, nu kommer alla vara med och betala, säger SVT:s vd Hanna Stjärne till Kulturnyheterna.
SD motsätter sig
Sverigedemokraterna har tidigare varit för en skattefinansierad lösning framför ett licenssystem, men anser att förtroendet för public service inte är tillräckligt högt för att finansieras av skattebetalarna. SD anser även att Granskningsnämnden, eller ett annat organ, i högre utsträckning ska kontrollera sakligheten i public service-program.
De övriga partierna är i helhet överens om förändringarna, men har reserverat sig mot vissa delar. Till exempel hade Socialdemokraterna gärna sett sändningstillståndsperioder på tio år, i stället för fastslagna sex år till en början och åtta år från och med 2026.
Moderaterna och Kristdemokraterna anser bland annat att sponsringen i SVT vid till exempel sportevenemang bör minska.
Det har också rått viss oenighet om hur länge sändningstillståndet ska gälla. Regeringen föreslog tio år för att det politiska inflytandet ska minska och oberoendet för företagen ska stärkas. En majoritet i kulturutskottet ansåg dock att det var för länge, med anledning av hur snabbt tekniken utvecklas.
Nya tv-avgiften – det gäller
- Public service-avgiften föreslås betalas av den som är obegränsat skattskyldig, har fyllt 18 år och har en beskattningsbar förvärvsinkomst.
- Avgiften redovisas från och med år 2020 årligen på inkomstdeklarationen.
- För 2019 beräknas avgiften för en enskild högst bli drygt 1 300 kronor.
- Personer med en lägre inkomst än cirka 13 600 kronor i månaden kommer att betala en reducerad avgift.
- Personer som har fyllt 65 år och som har ett förhöjt grundavdrag kommer att kunna ha en högre inkomst innan de behöver betala full avgift.
- Public service-avgiften får enbart användas till public serviceverksamhet och verksamhet som är direkt anknuten till den.
- SR:s, SVT:s och UR:s sändningstillstånd ska gälla i åtta år, med undantag för den första perioden som ska vara sex år.
- Riksdagens beslut om tilldelning av medel ska gälla för en hel tillståndsperiod.
- Aktiva riksdagsledamöter ska inte få sitta i Förvaltningsstiftelsens styrelse.
Därför är tv-avgiften inte en skatt
Eftersom den nya public service-avgiften finansieras via skattsedeln är det lätt att den framstår som en skatt. Men enligt Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket, finns en viss skillnad mellan skatter och avgifter:
- Skatter är generella, de tas in i den allmänna budgeten för att sedan fördelas på olika anslag. Typiska skatter är kommunalskatt, statlig inkomstskatt och kapitalskatt.
- Avgifter, däremot, går normalt till en specifik sak – och bara till det. En avgift är ofta kopplad till att man nyttjar en viss tjänst, exempelvis för förskoleplats.
- Alla måste betala den nya public service-avgiften, och då kan man tycka att det är en skatt, men det som gör det till en avgift är att den är öronmärkt till public service, som i sin tur ska kunna redovisa exakt varje år hur mycket du betalat in, säger Pia Blank Thörnroos.