Foto: TT

Här är de viktigaste förslagen i Public service-utredningen

Uppdaterad
Publicerad

Public service-bolagens verksamhet på internet ska vara en del av kärnuppdraget, rapportering från delar av Sverige som är ”svagt bevakade” ska stärkas och bolagen ska fokusera i högre utsträckning på ljud och bild, snarare än text. Det är några av förslagen i Public service-utredningen.

Det är känt sedan tidigare att tv-avgiften avskaffas och en skatt ersätter. Det innebär att hushåll bestående av ensamstående med eller utan barn kommer att få betala 100 – 150 kronor mer för public service 2029 jämfört med 2019. För par eller familjer med minderåriga barn beräknas den årliga kostnaden öka med 200 – 300 kronor.

När det gäller Public service-bolagens uppdrag föreslår kommittén ett antal förändringar:

  • SVT och Sveriges Radio ska stärka sin bevakning i svagt bevakade områden i landet. För att inte konkurrera med kommersiella medier i för hög utsträckning föreslås bolagen fokusera på att tillhandahålla ljud respektive bild. Det tros främja mediehus som i huvudsak har textbaserade nyhetssajter.
  • På grund av det förändrade säkerhetspolitiska läget ökar behovet av sändningar till utländsk publik. Sveriges Radio ska tillhandahålla ett nyhetsutbud riktat till människor i Sverige som inte kan ta till sig nyheter på svenska.
  • Bevakningen på de svenska minoritetsspråken ska ligga på samma nivå, förutom bevakningen på jiddisch, som ska öka.
  • Definitionen av public service-bolagens kärnverksamhet ska även omfatta det som publiceras på internet. Som det ser ut nu granskas inte internetutbudet av granskningsnämnden för radio och tv. Frågan måste dock behandlas separat i en aviserad grundlagsutredning och förändringar i yttrandefrihetsgrundlagen kan träda i kraft 2023.
  • Kommittén konstaterar även att bolagen bör undvika att göra publicering exklusivt på sociala medier.
  • Den lättlästa tidningen 8 sidor kommer inte att rymmas inom ramen för ett nytt public service-uppdrag.
  • Förhandsprövning av nya tjänster ska begränsas till nya tjänster av större betydelse och väsentliga förändringar av befintliga tjänster. Möjligheten att bedriva försöksverksamhet av nya tjänster får prövas under sex månader och istället för dagens tolv. Berörda intressenter – alltså till exempel andra mediebolag – föreslås kunna begära förhandsprövning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Public service-utredningen

Mer i ämnet