Poliser vid den resterande del av Berlinmuren som ska rivas, enligt ett politiskt beslut. Foto: Scanpix

Stora protester mot rivning av Berlinmuren

Uppdaterad
Publicerad

Den planerade rivningen av en del av Berlinmuren stoppades i dag tillfälligt av demonstranter.

Drygt 300 berlinare protesterade högljutt under fredagen mot rivningen av en 20 meter lång bevarad del av Berlinmuren i stadsdelen Friedrichshain, i centrala Berlin. Polisen avbröt rivningsarbetet, men det ska enligt medieuppgifter återupptas kvällstid.

Bygga lyxbostäder

Ett politiskt beslut har fattats om att riva murdelen för att göra plats åt byggandet av exklusiva bostadshus vid det attraktiva läget intill floden Spree, som rinner genom den tyska huvustaden. Det trots att muren är byggnadsminnesskyddad sedan den 1,3 kilometer långa delen döptes till East Side Gallery och invigdes i början av 1990-talet.

East Side Gallery

Motstridiga intressen

De graffitimålade resterna av muren har ett starkt symbolvärde för alternativa kulturyttringar i Berlin och målningarna avspelgar de förändringar som Tyskland genomgått efter murens fall. East Side Gallery är även en populär turistmagnet.

Nu ställs de intressena mot den växande bostadsmarknaden.

Namninsamling mot rivningen

En rad kulturaktörer har organsierat en namninsamling på Change.org för att häva beslutet om rivningen. På fredagseftermiddagen hade över 32.000 personer skrivit på.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

East Side Gallery

Mer i ämnet