– Det är en unik möjlighet att nå väldigt många, väldigt unga som kanske inte nås av vår information som vi ger ut på traditionellt sätt, säger Cecilia Tengroth som är stabschef på Röda Korset i Stockholm
Fortnite är ett onlinespel som lanserades 2017. Handlingen utspelar sig på en öde ö och går i princip ut på att hitta vapen och andra hjälpmedel, för att sedan döda varandra eller undvika att bli dödad. Till sist återstår bara en spelare, som då är vinnaren.
Sjukvårdskit istället för vapen
Men nu har spelet fått ett nytt läge: Liferun. Där kan spelaren välja att rädda livet på sina motståndare istället för att ha ihjäl dem. Istället för vapen bär man ett sjukvårdskit och man tävlar genom att rädda civila, återuppbygga förstörd infrastruktur och distribuera nödhjälp så snabbt som möjligt.
– Man har lagt till att man kan spela sjukvårdare eller humanitär personal och man samlar poäng genom att göra humanitärt arbete istället för att döda eller kriga som i de andra delarna av spelet, berättar Cecilia Tengroth.
Hon menar att det ska vara kul att spela och ser inget problematiskt med att Fortnite i grunden fortfarande handlar om att skjuta och döda.