En agent från ryska säkerhetstjänsten fick under våren 2017 utbildning i grävande journalistik vid Medieinstitutet Fojo i Kalmar. Foto: Eva Eliasson

Rysk spion gick kurs i grävande journalistik i Sverige

Publicerad

En rysk spion har gått en kurs i grävande journalistik som betalats med svenska biståndspengar. Det rapporterar Dagens Nyheter.

– Det är oacceptabelt, säger Fouad Youcefi, ordförande för Föreningen Grävande Journalister, till Kulturnyheterna.

En agent från ryska säkerhetstjänsten fick under våren 2017 utbildning i grävande journalistik vid Medieinstitutet Fojo i Kalmar, som är en del av Linnéuniversitetet. Utbildningen bekostades av svenska biståndspengar och var avsedd för grävande journalister från nordvästra Ryssland. Enligt uppgifter till Dagens Nyheter har mannens uppgift varit att kartlägga de andra deltagarna och ta sig in i kretsen av journalister som granskar makten i Ryssland.

Upplevt stora samarbetsproblem

Föreningen Grävande Journalister, FGJ, har stöttat projektet som kallas för Scoop Russia under flera år. Bland annat har de coachat reportrar och granskat de jobb som görs. I våras lämnade FGJ Scoop Russia eftersom de upplevt stora samarbetsproblem med den ryska organisationen och samarbetspartnern RPI, enligt tidningen Journalisten.

– Vi gick ju ur Scoop Russia tidigare i år och kan bara konstatera att det är oacceptabelt varje gång myndigheter försöker övervaka journalister på det här sättet. Om DN:s uppgifter stämmer är det så klart olyckligt men vi har hela tiden utgått från att det kan finnas intresse från ryska myndigheter. Det har man hela tiden med i beräkningen när man jobbar med den här sortens projekt, säger Fouad Youcefi som är ordförande för FGJ.

Får utbildning och stipendium

Projektet Scoop ­Russia är ett Sida-finansierat biståndsprojekt som ska stärka demokratiska krafter i Ryssland. Reportrar från nordvästra Ryssland får utbildning i undersökande journalistik i Sverige. Dessutom får de ett stipendium för att utföra en granskning hemma i Ryssland.

Hur kan urvalsprocessen bli mer noggrann?

– Vad som behövs, även om det inte är speciellt konkret, är en öppen diskussion om den här sortens infiltration. Det är inte så enkelt som att kolla journalisters uppgifter innan. Om man till exempel har djupare kunskap om en viss verksamhet, som Ryska säkerhetstjänsten, så kan det ju vara något den grävande journalisten kan ha användning av, säger Fouad Youcefi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.