Intervision

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ryska Manizha uppträdde 2021 i Eurovision Song Contest i Rotterdam men efter det ryska anfallet mot Ukraina har inte Ryssland fått vara med. Foto: Jessica Gow/TT

Ryssland återupplivar Eurovision-varianten Intervision

Uppdaterad
Publicerad

Efter att ha blivit portade från Eurovision Song Contest 2022 i samband med den fullskaliga invasionen av Ukraina återupplivar nu Ryssland det gamla östblocksprojekt Intervision Song Contest.

Evenemanget är planerat att äga rum i Moskva i år, enligt den statliga nyhetsbyrån Tass. Syftet med musiktävlingen ska vara att ”utveckla internationellt, kulturellt och humanitärt samarbete”.

Ryssland har deltagit i Eurovision sedan 1994 och har inte sällan placerat sig topp tio. 2009 huserade Moskva tävlingen, efter Dima Bilans vinst.

Men innan dess arrangerades Intervision.

Variant av Eurovision

Intervision började som en sovjetisk variant av Eurovision och hölls ett par år under 60-talet och mellan 1977 och 1980. Deltog gjorde Sovjetstaterna, men även till exempel Kuba och Finland.

– Intervision startade som ett försök att få in lite av det västerländska man såg i Eurovision och eventuellt bygga en bro till väst med musikens hjälp, säger kulturjournalisten Oskar Anesten, som ligger bakom dokumentären ”Intervision Song Contest – schlager i kalla krigets skugga”.

På 2000-talet har det gjorts flera försök att återuppliva tävlingen – bland annat från ryskt håll.

Nu är det alltså dags.

– Det intressanta med initiativet nu är att det är regiminitierat, och vad det verkar regimkontrollerat från ryskt håll. Då, under 60-och 70-talen var det en del ur gräsrotsrörelsen, musikintresserade som försökte manövrera i en kommunistisk diktatur. Det är den stora skillnaden, säger Oskar Anesten.

Utrikesministern: Flera länder vill delta

Vilka länder förutom Ryssland som ska tävla i år återstår att se. Utrikesministern Sergej Lavrov sa i december att nära 20 länder, varav flera i Latinamerika, har uttryckt intresse för att medverka. Det har även pratats om BRICS-länderna (där länder som Brasilien, Ryssland, Indien, Kina och Sydafrika ingår), samt OSS-länderna (Belarus, Kazakstan och Kirgizistan) som potentiella tävlande.

Tolkas som en pik

Den ryska senatorn Lilija Gumerova säger till Tass att Intervision till skillnad från Eurovision inte ska lyfta ”falska värderingar, främmande för normala människor”. Ett uttalande som tolkas som en direkt kritik mot exempelvis dragartisten Conchita Wurst som vann Eurovision 2014.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.