PK, Parisa Liljestrand

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör kulturminister Parisa Liljestrand (M) och Sverigedemokraternas kulturpolitiska talesperson Alexander Christiansson om syftet med att ta fram en kulturkanon. Foto: SVT/Rebecka Haglund

Så blir direktiven för en svensk kulturkanon

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen presenterade kulturminister Parisa Liljestrand direktiven till den kommitté som ska ta fram en svensk kulturkanon i enlighet med Tidöavtalet.

– I grund och botten handlar det här projektet om att göra svensk kultur tillgänglig för fler, säger kulturminister Parisa Liljestrand (M).

Sedan idén om en svensk kulturkanon presenterades av Tidöpartierna har det fram till i dag varit relativt otydligt om vad den ska innehålla, vilka som ska ta fram den och vad den ska baseras på.

Men under torsdagen presenterades direktiven till den kommitté som kommer att stå för uppdraget av kulturminister Parisa Liljestrand (M) tillsammans med Alexander Christiansson (SD), Roland Utbult (KD) och Robert Hannah (L).

Kulturkanon

Historikern Lars Trägårdh leder arbetet

Lars Trägårdh, professor i historia, får i uppdrag att leda kommittén som ska bestämma vilka kulturområden som ska vara med.

Kommittén ska utse experter inom respektive område som i sin tur ska avgöra vilka verk som ska ingå. Även allmänheten ska få lämna in förslag. Det blir dock upp till kommittén att slå fast vilka kriterier som ska gälla, likaså vad som är ”svenskt”.

Ett bildningsprojekt

Regeringen framhåller att principen om armlängds avstånd ska gälla i arbetet. Kulturministern har tidigare sagt att hon hoppas att en svensk kulturkanon kan fungera som ”en enande kraft”.

– Det här är ett bildningsprojekt som är ämnat för alla medborgare. Med syftet att göra svensk kultur tillgänglig för fler, säger hon.

Vilka övriga ledamöter som kommer att ingå i kommittén är ännu inte klart. Senast 31 augusti 2025 ska kommittén redovisa en kulturkanon för kulturdepartementet.

Har skapat reaktioner

Idén om en svensk kulturkanon har skapat stora reaktioner runt om i landet. En del menar att politiker inte ska inskränka på människors kulturvanor. Medan andra har välkomnat förslaget och menar att det kan bidra till tydliga gemensamma referensramar.

Socialdemokraternas kulturpolitiska talesperson Lawen Redar är kritisk mot projektet. Så här säger hon om de nya direktiven:

Lawen Redar (S)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Lawen Redar (S) om Tidöpartiernas kulturkanon i klippet. Foto: SVT/Rebecka Haglund

Tidöavtalets formulering

”Ett uppdrag ges att tillsätta fristående expertkommittéer i syfte att inom skilda kulturformer ta fram förslag på svensk kulturkanon. Tillsättningen av ledamöter i expertkommittéerna ska utgå från konstnärlig kompetens i respektive fält.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kulturkanon

Mer i ämnet