• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Så har BLM påverkat amerikanska konstmuseer

Uppdaterad
Publicerad

Black lives matter-rörelsen har nått även den amerikanska konstscenen. Flera stora konsthallar och museer har anklagats för arbetsmiljöproblem och rasism. Chefer har avgått och mångfaldsplaner antagits. Kulturnyheterna listar förändringarna hittills.

Under fredagen väntas omfattande protestmarscher i Washington, USA. Demonstrationen anordnas på dagen 57 år efter att medborgarrättskämpen Martin Luther King höll sitt historiska tal ”Jag har en dröm”. Demonstrationerna får en ytterligare dimension i och med polismordet på George Floyd, som blev startskott för Black lives matter-protesterna. BLM-rörelsen har fått stor spridning, och nått även den amerikanska konstvärlden.

1. Guggenheim

Omkring tvåhundra anställda och föredetta anställda kritiserade ledningen i ett öppet brev i juni. Bland annat sa en kvinna att hon aldrig tidigare blivit så rasistiskt bemött i sitt yrkesliv som när hon kuraterade en Basquiat-utställning för museet 2019. Ledningen har därefter offentliggjort en mångfaldsplan, bland annat med målet att öka mångfalden i såväl konstsamlingar som personalstyrka.

2. San Francisco museum of modern art

Även här kritiserade personalen ledningen. Det började med ett instagraminlägg i juni där namngivna chefer anklagades för att inte stötta svart personal. Inlägget ledde till konflikter som slutade med att tre chefer slutade. En månad senare startade föredetta anställda en namninsamling för chefskuratorn Gary Garrels avgång, som senare gick självmant. Orsaken till protestlistan var att Garrels hade sagt att museet skulle fortsätta köpa in konst av vita, annat vore ”omvänd diskriminering”. Efter tumulten tänker museet utarbeta en mångfaldsplan som ska vara klar i december 2020.

3. New Orleans museum of art

Personal anklagade museet för hierarkisk och hård arbetskultur och en homogen personalsammansättning. Museet svarade med att publicera mål för att förändra situationen på kort och lång sikt. Arbetsmiljön ska utredas och rekryteringsprocesser och styrelsens sammansättning ses över för bredare representation.

4. The metropolitan museum of art

Museiledningen fick kritik för hur den förhållit sig till Black lives matter rörelsen. Bland annat publicerade en av cheferna en bild på en fransk arkeolog som rev monument under franska revolutionen. Jämförelsen mellan franska revolutionen och BLM-demonstranter som river monument över sydstatsgeneraler föll inte i god jord och chefen fick hård kritik från anställda och allmänhet. Som svar införde museet en plan med 13 punkter, bland annat ska samtliga anställda utbildas i mångfaldsfrågor och antirasism.

5. Museum of contemporary art Detroit

70 föredetta anställda anklagade under sommaren museets VD och chefsintendent för rasism, bland annat i form av våldsamma verbala angrepp mot ickevita anställda. Chefen fick sparken i slutet av juli med motiveringen att museet ”Inte tolererar trakasserier, diskriminering eller misshandel i någon form”. Nu gör museet en översyn av verksamheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.