En delad bild med två sektioner: till vänster syns en tom publiksektion framför en scen i lila belysning där en artist uppträder under starkt strålkastarljus och rökeffekter.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur mår egentligen Melodifestivalen 2025? Och varför tar man inte bara bort det kritiserade finalkvalet? Här svarar Anders Wistbacka. Foto: TT

Så mår Melodifestivalen 2025: ”Det är lite 'trial and error'”

Publicerad

Melodifestivalen är tillbaka. Med start lördag 1 februari tävlar artister i 6 veckor om att få representera Sverige i Eurovision. Tävlingens upplägg har förändrats flera gånger de senaste åren, så hur mår egentligen programmet?

– Det är vårt jobb att leta fel, säger projektledaren Anders Wistbacka.

Melodifestivalen är tillbaka, och mycket med programmet är bekant. Sex artister slåss om publikens röster för att sig till finalen i mars. Men inför årets upplaga är en del saker också nytt.

Den största förändringen är att bidragens låtar nu släpps dagen innan programmet sänds (läs om alla regelförändringar här.) Enligt Melodifestivalens projektledare handlar det om att gå dagens mediekonsument till mötes.

Melodifestivalen 2025

– Vi måste anpassa oss efter den rådande mediesituationen i Sverige där vi tror att tittarna förväntar sig att kunna lyssna på sin favoritmusik när de själva vill, säger han.

Hur det kommer påverka programmet är han osäker på.

– Det är ju en revolution i den lilla mellovärlden så det får stora konsekvenser, det förstår vi, men vi vet inte vilka.

”Trial and error”

Wistbacka berättar att det är just så arbetet med Melodifestivalen till stor del fungerar.

– Gör du en liten justering här så kommer du påverka något stort där borta och det är jättesvårt att veta i förväg vad det får för konsekvenser. Det blir ”trial and error” för mig.

Riskabelt, och ibland jobbigt, förklarar han vidare. Men också så arbetet måste gå till, enligt Wistbacka.

– Vi har som princip att hela tiden leta fel och inte sitta still om vi ser något som inte fungerar. Vi måste hela tiden försöka förbättra eftersom att programmet ska leva och må bra om 10 år också.

Flera förändringar på kort tid – så mår Melodifestivalen

Melodifestivalen har under åren gått från att ha det som kallats ”andra chansen” till att ha en ”semifinal” som förra året blev ett ”finalkval”. Ett slags uppsamlings-heat för de bidragen som inte fått nog med röster att gå direkt till final.

Kritik och sämre tittarsiffror är något som kommit att bli synonymt med den delen av säsongen. Därför görs ”finalkvalet” om i år igen, efter att i fjol kritiserats för att de som ställde upp i den deltävlingen där finalkvalet också sändes fick en fördel.

– Vi fick ju kritik, delvis berättigad men inte hundra procent. Men bara misstanken om att vissa kan få en fördel är inte bra för oss, då måste vi göra om.

Varför envisas med att ha kvar momentet över huvud taget? I klippet svarar Wistbacka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Melodifestivalen 2025

Mer i ämnet