Namilia, Clara Colette Miramon, Charli XCX, Lovis Bratt Deland

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så översätts mikrotrender från sociala medier till catwalken. Foto: Claracolettemiramon / Namilia / Pressbild

Så översätts mikrotrender från sociala medier till catwalken

Uppdaterad
Publicerad

Hot, Clean, Rat, och Brat – med sociala medier kommer nya mikrotrender varje dag och man har börjat prata om ”Tiktok-mode” som en egen stil. Men hur mycket av det vi ser på internet tar sig ut på den faktiska catwalken?

Lovis Bratt Deland listar tre mikrotrender som tog sig hela vägen till fashion week.

Bara i år har flera av mikrotrenderna synts på catwalken.

”Rat girl” och ”Hot rodent men”

I fjol pratade man om ”Rat girl” som en motreaktion på clean girl.

Fashion Week 2024

I stället för att klä sig minimalistiskt och sminka sig naturligt blev passformen mindre viktig, sminket slarvigare och plaggen fler, och i lager. Spets ersattes av mjukis.

En annan gnagartrend vi sett i år är ”Hot rodent men” – eller heta råttliknande män – där man liknat kändisar som Timothée Chalamet, Matty Healy och Mike Faist vid gnagare.

Det här tog sig ut även på catwalken när designern Clara Colette Miramon förvandlade sina modeller till just råttor, med hjälp av smink.

Ozempic

Diabetesmedicinen Ozempic har varit omtalad efter att kändisar gått ut med att de använt preparatet som en bantningskur. Det här uppmärksammade märket Namilia genom att ta fram tröjor med trycken ”I love ozempic” och ”Fame kills”. En visning som minst sagt skapade debatt.

Brat

2024 blev året då ”brat” slutade förknippas med en bortskämd ungdom. Med popartisten Charli XCX:s nya album med samma namn blev den nya definitionen i stället vita linnen utan bh, gårdagens insmetade kajal och ett par stora sportiga solglasögon. Och, kanske framför allt, illgrönt. Något som syntes mycket under flera visningar på Köpenhamns modevecka som tjuvstartade den här mode-hösten i augusti.

I videon ser du exempel från catwalken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fashion Week 2024

Mer i ämnet