Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Journalisten Lasse Wierup förklarar hur människor sviker sina uppdrag för att hjälpa kriminella – och hur det påverkar den svenska tilliten. Foto: Henrik Montgomery/TT

Författaren: Så påverkar gängen tilliten till samhället

Uppdaterad
Publicerad

Mäklare som tvättar pengar. Poliser som blir kära och läcker info till gängmedlemmar. När samhällets betrodda säljer sig till gängen påverkar det tilliten som det svenska samhället bygger på. Hur det går till förklarar journalisten och författaren Lasse Wierup i sin nya bok ”Maffiapakten”.

I Wierups bok möter vi både banktjänstemän som godkänner bolån åt kriminella och revisorer som fixar fejkade arbetsintyg. Poliser som charmas och läcker information till gängen. En föreningskassör tar emot miljonbidrag till läxhjälp för skolelever – men begår istället grovt bokföringsbrott.

Varför begår de som förväntas agera rätt brott som exempelvis pengatvätt och bidragsfusk? Motiven till detta kan enligt Wierup vara brödraskap, kärlek eller pengar.

– Man kommer på något sätt att se sig själv som en förlorare om man lever kvar i den tillitsfulla inställningen som väldigt många är uppväxta med, säger han.

”Välfärdsbygget hotas”

Även om korruptionen fortfarande ligger på låga nivåer i Sverige så har den ökat.

Organisationen Transparency International sammanställer varje år ett korruptionsindex över världens länder. Där innebär en hög poäng lite korruption och en låg poäng mycket korruption.

I år hamnar Sverige på plats 6 av 180 med 82 av max 100 poäng. Det är en poäng lägre än förra året och den sämsta placeringen sedan mätningarna startade.

Medborgarnas starka tillit till myndigheter och samhället i stort brukar kallas ”det nordiska guldet” och är en av grundstenarna i det framgångsrika svenska välfärdsbygget. Något som Lasse Wierup nu menar är hotat.

– Vi har ju byggt upp ett väldigt tillitsbaserat samhälle där vi helt enkelt förväntar oss att människor agerar moraliskt.

Se intervjun med Lasse Wierup i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.