Trots att Dick Bengtsson anses vara en av den svenska konsthistoriens mest banbrytande konstnärer är han kanske inte så bekant för den stora massan. Men i konsthallen i Vasastan i Stockholm har några av hans mest kända verk nu tagit plats. Hans målningar är tvetydiga och tankeväckande. Det är vackert och dystopiskt. Och han använder laddade symboler som återkommer i många av hans verk, som exempelvis hakkorset.
– Dick Bengtsson var inte nazist. Utan tvärt om, han var en konstnär med en kompromisslös blick på sin samtid, säger Dragana Kusoffsky Maksimovic som är museichef och kurator.
Dick Bengtssons konst har också haft en stor påverkan på en annan generation konstnärer. Hör några av dem berätta i klippet nedan.
Även om utställningen ”Det ingen vill se” är en tillbakablick på konsthistorien så trycker museichefen Dragana Kusoffsky Maksimovic på att de vill göra utställningar som är relevanta för samtiden. Därför har de valt att skapa den parallella utställningen ”Här är vi nu” där 15 samtidskonstnärer ställer ut verk. Kusoffsky Maksimovic beskriver det som att verken från den utställningen för ”en tyst dialog” med Dick Bengtsson.
– Vi har inte valt konstnärer som stilmässigt liknar Dick Bengtsson utan snarare de som plockar upp en del av hans attityder och att berätta om tendenser i samhället, säger Magnus af Petersens som är medkurator till utställningen ”Här är vi nu”.
Se några av samtidskonstnärernas verk från utställningen ”Här är vi nu” i klippet nedan.
Vem var Dick Bengtsson?
- Föddes 1936 och dog 1989
- Fick sitt genombrott i slutet av 1960-talet
- Konstverken behandlar ofta teman som makt, moral och minne
- Han var självlärd och hade länge sin ateljé hemma i vardagsrummet