Schibsteds logga, ett S och SVT:s ekonomikommentator Peter Rawet

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör ekonomireporter Peter Rawet om vad det kan innebära om nyhetsmedier som Aftonbladet försvinner från aktiemarknaden: ”Schibsteds börskurs sköt i höjden” Foto: Håkon Mosvold Larsen/TT/Per Nilsson

Schibsted vill knoppa av nyhetsmedier

Uppdaterad
Publicerad

Den norska mediekoncernen Schibsted – som bland annat äger Aftonbladet och Svenska Dagbladet – vill knoppa av sina nyhetsmedier i en affär värderad till 6,4 miljarder kronor.

Om ägarna ger klartecken kan affären slutföras under första halvåret 2024.

Schibsted har gjort upp med sin största ägare om en avknoppning av sin nyhetsverksamhet, men upplägget måste godkännas av ägarna på en stämma för att koncernen ska kunna gå vidare med sin avknoppning.

”Om affären genomförs innebär det att Schibsted delas upp i två mer tydligt inriktade företag: ett medieföretag som ägs till fullo av Stiftelsen Tinius, samt ett börsnoterat marknadsplatsföretag”, skriver Schibsted i ett pressmeddelande.

Tidningar plockas bort från börsen

I korthet skulle detta innebära att tidningarna och andra medieprodukter skulle plockas bort från den börsnoterade mediekoncernen och föras över till den privatägda stiftelsen.

Den kvarvarande verksamheten – affärsområdena Nordic Marketplaces och Growth & Investment – skulle då finnas kvar på Oslobörsen.

”Båda har en potential som fristående bolag som är större än vad de kan leva upp till i vår nuvarande företagsstruktur,” säger Schibsteds vice styrelseordförande Rune Bjerke i en kommentar i pressmeddelandet.

Hoppas på större utrymme att investera

Till Kulturnyheterna säger Siv Juvik Tveitnes, koncernchef för Schibsted nyhetsmedier, att förhoppningen nu är att kunna satsa mer på mediedelen av verksamheten.

Detta eftersom den kortsiktiga vinsten för aktieägarna inte längre kommer vara verksamhetens mål, även om det fortfarande finns lönsamhetskrav.

– Jag tror vi kan få mer utrymme att investera än vi har i dagens struktur, där våra investerare vill satsa alla pengar på marknadsplatserna, säger hon.

I avtalet värderas nyhetsverksamheten News Media till 5,4 miljarder kronor, där utöver tidningarna det även ingår minoritetsandelar i TT Nyhetsbyrån och andra medier. Till det kommer 800 miljoner kronor i värde i Polaris Media.

Hör Peter Rawet, SVT:s ekonomikommentator, om vad beskedet innebär i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.