• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

SD: ”Vissa bibliotekstjänster ska vara knutna till medborgarskap”

Uppdaterad
Publicerad

Den som inte har rätt att vistas i Sverige ska kunna nekas tillgång till vissa bibliotekstjänster. Det vill Sverigedemokraterna utreda i en riksdagsmotion, rapporterar Biblioteksbladet.

– Det är väldigt anmärkningsvärt, säger kulturminister Amanda Lind (MP) till Kulturnyheterna.

Sverigedemokraterna vill utreda möjligheterna att tydligare knyta vissa av bibliotekens tjänster till medborgarskapet. Bland annat vill partiet att den som inte har rätt att vistas i Sverige ska kunna nekas tillgång till boklån och andra bibliotekstjänster. Det föreslår Sverigedemokraterna i en riksdagsmotion, något som Biblioteksbladet var först med att rapportera om. Enligt motionen ska medborgare från andra nordiska länder fortsatt kunna låna böcker.

”Vissa tjänster ska vara knutna till medborgarskap”

– Det här handlar om att vi i högre utsträckning vill se biblioteken som en del av det som är välfärd. Och en grundprincip är att allmän välfärd är skattefinansierad. Då ska vissa tjänster också vara knutna till medborgarskap och inte vara tillgängliga för alla som kan tänkas vilja ta del av dem, säger Aron Emilsson, Sverigedemokraternas kulturpolitiska talesperson, till Biblioteksbladet.

Enligt kulturminister Amanda Lind (MP) är förslaget, som hon uttrycker det, både ”obehagligt och märkligt”.

”Obehagligt och märkligt”

I Sverigedemokraternas motion står att personer som vistas i landet illegalt ska kunna nekas vissa bibliotekstjänster, bland annat boklån, vad tycker du om det?

– Det är väldigt obehagligt och märkligt. Vi har människor som har bott i Sverige länge som inte har medborgarskap och det verkar väldigt märkligt att neka dem tillträde till vissa bibliotekstjänster. Och för alla de nyanlända och asylsökande vet vi hur oerhört viktiga biblioteken är för att lära sig det svenska språket och komma in i samhället, säger Amanda Lind och fortsätter:

– Att överhuvudtaget börja göra skillnad på olika grupper av människor kopplat till biblioteken är väldigt anmärkningsvärt.

SD: ”En illvillig tolkning”

I ett mail till Kulturnyheterna svarar Aron Emilsson på kulturministerns kritik:

– I motionen i fråga betonar vi att förslaget endast gäller utländska medborgare som inte har rätt att vistas i landet. Vi vill tillsätta en förutsättningslös utredning för att värdera biblioteken som en del av välfärden och uppvärdera dess roll och syfte. Att kulturministern med flera väljer att illvilligt misstolka detta med svartvita rubriker för att plocka politiska poäng är oseriöst och skamligt.

Sverigedemokraterna föreslår också att biblioteken inte ska prioritera litteratur på andra språk än svenska och de officiella minoritetsspråken. Detta på grund av att den grupp som inte har svenska som modersmål har ökat kraftigt, och att tillhandahålla böcker på alla världens språk skulle innebära stora kostnader för biblioteken, enligt partiet.

Rättelse: I en tidigare version av texten var det otydligt att motionen åsyftar personer som vistas i Sverige illegalt. I SD:s motion står: ”Bibliotekens verksamhet är medborgare och samhället till gagn, men utländska medborgare som inte har rätt att vistas i landet ska naturligtvis kunna nekas tillgång till bibliotekens tjänster.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.