Sverigedemokraternas kulturpolitik har ofta beskrivits som en fråga om folkmusik och folkdräkter. Men inom partiet finns större kulturpolitiska visioner än så.
I en intervju med Kulturnyheterna utvecklar en av partiets toppar hur partiet vill styra det svenska kulturlivet. Patrik Ehn, gruppledare för SD i Västra Götaland och medlem i partiets valberedning, pekar på Ungern som ett föregångsland.
”Vissa chefer får sluta”
–Jag tycker att Ungern är ett intressant politiskt exempel. De har tydliga kulturpolitiska mål om att värna den nationella identiteten, att lyfta fram historien och så vidare. De arbetar väldigt medvetet med detta, så medvetet att vissa verksamhetschefer får sluta om de inte vill arbeta efter de politiska målen, säger han.
Ungern har på senare år fått kraftig kritik för sin nya linje i kultur- och mediefrågor. Ifjol tillsatte borgmästaren i Budapest en ny teaterchef med regeringstrogna åsikter, något som fick Dramaten och andra teatrar runtom i Europa att protestera mot en politisk styrning av kulturen. Samtidigt har Ungern stiftat en ny medielag som bland annat ålägger medierna att ”sprida ungerska värderingar”.
Har kritiserats av EU-kommissionen
Ungerns utveckling mot en starkare ideologisk styrning av samhällslivet har kritiserats av bland annat EU-kommissionen, Amnesty och den svenska EU-ministern Birgitta Ohlsson. Patrik Ehn vill i stället lyfta fram Ungerns kulturpolitik som en positiv väg framåt även för Sveriges del.
– När vi får mer politiskt inflytande kommer kulturplanen att se annorlunda ut. Får vi dessutom inflytande över tillsättning av chefstjänstemän och verksamhetschefer, då kommer vi att försöka rekrytera kulturchefer som kan och vill genomföra våra kulturpolitiska mål.
Vill styra centralt
Patrik Ehns uttalanden kommer i samband med en intervju om den så kallade koffertmodellen, en regeringsreform som går ut på att decentralisera makten över statligt stöd till kultur. Men Patrik Ehn är skeptisk till denna modell. Han vill i stället se en starkare styrning på nationell nivå.
– Men vi vill inte lägga oss i kulturpolitiken mer än något annat parti, det skulle jag inte vilja säga. Vänsterliberala politiker tillsätter såklart vänsterliberala verksamhetschefer. I dag är det ett annat fokus, att lyfta fram det mångkulturella är det politiska klimat som är rådande nu. Men jag tror att vi kommer att se en förskjutning i och med att vi växer som parti.
Ungerns kulturpolitik verkar ha skapat en hel del rädsla i det ungerska samhället. Hur kan du garantera att det inte blir så här?
– Det är inte min bild av verkligheten faktiskt. Tvärtom skulle jag vilja säga.