• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: TT Bild.

Sista försöket att stoppa TV4:s släckning

Uppdaterad
Publicerad

I morgon klubbas beslutet att släcka TV4:s lokalstationer, men in i det sista väller protesterna in.

I morgon publiceras ett öppet brev till TV4-gruppens styrelse som SVT har tagit del av. I brevet ber medarbetare från hela landet styrelsen att besinna sig och tänka om. Att helt enkelt dra tillbaka beslutet om nedläggning.

Journalisterna skriver att de istället för att få sparken vill vara med och bidra med idéer om hur lokala nyheter kan bli en bra affär. ”Bjud in oss så vi kan hjälpas åt”, vädjar de som skrivit under brevet.

TV4 lägger ned lokalredaktioner

– Vi tänker inte gå tysta, säger Jan Axelsson, redaktör på TV4 Umeå och initiativtagare till brevet. Sparkas vi är det under protest –  kicking and screaming.

Ännu ett sparpaket

Samtidigt kommer ännu ett sparpaket. Det räcker inte med att 140 tjänster försvinner på Nyhetsbolaget när TV4 lägger ner lokalsändningarna, fler besparingar ska göras för att bolaget ska gå runt. Exakt vad sparkravet innebär är inte klart.

– Det finns inget stopp på det här, säger en upprörd Jan Axelsson i Umeå. TV4:s enda uppgift är tydligen att vara en kassako för sina ägare. Men det märker tittarna till slut och man kommer förlora allt man suktat efter – pengar.

Det har stormat rejält sedan chockbeslutet om att lokala sändningar ska släckas ner kom den 9 april.

Sedan dess har det knappast gått en dag utan att en medarbetare, TV4-veteran eller politiker rest sig och hött med näven mot beslutet.

Knäpptyst i påsk

Sist ut var förre nyhetschefen Jonas Gummesson som strax före påsk krävde att ledningen skulle köra över eller sparka hans egen vd Casten Almqvist. Men efter det hätska påhoppet har han inte hört ett pip från vare sig vd, ledning eller Bonnier, som äger TV4.

– Det har varit knäpptyst över påsk, det är möjligt att ledningen haft en eftertänksamhetens tid, säger Jonas Gummesson.

”Lek inte med tändstickor”

Själv tror han att tystnaden beror på att ledningen inte vet vad man ska göra och att man inte räknat med protester i den här skalan. Gummesson tror att det finns en risk för att uppretade politiker kommer att tvinga TV4 att dra ner på sin reklamtid om man släcker lokalsändningarna. Det skulle isåfall innebära en förlust på en miljard kronor.

– Risken är reell och jag tror ledningen kommer att besinna sig, säger Jonas Gummesson, som får medhåll av kollegan och ekonomireportern Jens B Nordström.  

– TV4 s reklamintäkter spelar man inte med i onödan. Det är att leka med tändstickorna i det här huset och då riskerar man att sätta eld på hela bygget.

Vd Casten Almqvist vill inte kommentera de senaste protesterna från sina medarbetare, men skriver i ett mess att det är bra att det ”alltid varit högt i tak kring åsiktsyttringar på Nyhetsbolaget och TV4”.

von Sivers: ”Jag är pessimistisk” 

Malou von Sivers, som varit varit programledare på TV4 sedan starten har inga förhoppningar om att styrelsegruppen kommer att dra tillbaka sitt beslut imorgon.

– Jag är pessimistisk och tror det är ett väl förberett beslut. Vi som jobbar här fattar att vi är del av en sorglig trend i mediebranschen, men att lägga ner våra lokala sändningar helt och hållet tycker jag är helt obegripligt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

TV4 lägger ned lokalredaktioner

Mer i ämnet