Foto: SVT

Sjukvårdspartier på framfart – vad betyder det för kulturen?

Publicerad

Tre månader efter valet och fortfarande ingen regering. I kommunerna och regionerna börjar det sakta men säkert klarna. En sak är dock säker: enfrågepartier, särskilt med sjukvårdsinriktning, har gått starkt framåt i regionerna och landstingen. Men vad vill de göra med kulturen?

Alla regioner är ännu inte klara med budgetarna. Efter valet kan man dock konstatera att den politiska kartan har ritats om. Under förra mandatperioden satt ett sjukvårdsparti vid makten, efter valet – fem.

– Några gick ut och sa att de kraftigt skulle dra ner på kulturen om de fick makten. Men det ska ju sedan realiseras och det har vi ännu inte sett, säger Staffan Forssell, generaldirektör för Kulturrådet.

Bäst gick det i Region Norrbotten. Efter 84 års socialdemokratiskt styre tar Sjukvårdspartiet, som största parti, över makten tillsammans med C och M.

”Kan braka ihop”

Redan innan valet fick de skarp kritik från regionens kulturliv för att vilja spara in på kulturen.

– Kulturlivet är som ett ekosystem. Vi hänger ihop med amatörverksamhet och dansgrupper, bland annat. Så det kan påverka och slå ut så mycket, hela systemet kan braka ihop, säger Marie Larsson Sturdy, chef för Dans i Norr.

När Kulturnyheterna efter valet frågar de olika Sjukvårdspartierna om deras kulturpolitik får vi inte så mycket information. I Norrbotten har man dock efter valet bestämt sig för att föra göra en utredning – för att sedan bestämma vilket politikområde det ska sparas in på.

Överdriven oro

– Man måste invänta utvärderingen av konsekvensanalysen innan man kan säga någonting, säger Kenneth Backgård, partiledare för Sjukvårdspartiet i Norrbotten.

Är kulturlivets oro överdriven?

– Jag tycker det.

Sedan 2011, då kultursamverkansmodellen infördes, så har regionerna fått mer makt över de statliga kulturpengarna. Tillsammans med länets kommuner och kulturliv är det regionerna som bestämmer över vad pengarna ska gå till.

Är Sjukvårdspartierna rustade för den rollen?

– Vi känner oss väl rustade. Vi har ju funnits med sedan 1994 och det här är ju en verksamhet som bedrivs på alla möjliga områden, inklusive kultur, säger Kenneth Backgård.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.