Foto: TT

Offer för skolskjutningen i Florida anklagas för att vara propagandaverktyg

Uppdaterad
Publicerad

Den amerikanska delstaten Florida skakades förra veckan av en skolskjutning där 17 personer förlorade livet. Efter dådet har överlevande gått ut i upprop och protester mot de rådande vapenlagarna i USA. Protester som nu blivit föremål för debattörer från landets högerkant som konspiratoriskt menar att personerna som uttalar sig har hittat på allt – eller rentav är inhyrda skådespelare.

”De säger att hårdare vapenlagar inte minskar vapenvåldet. Vi svarar: skitsnack!” sa 18-åriga överlevaren Emma Gonzaléz  i ett elva minuter långt brandtal i lördags. Ett tal som kommit att generera stor uppmärksamhet på sociala medier och hyllats av bland annat rockbandet Pearl Jam, sångerskan Demi Lovato och Orange is the new black-stjärnan Uzo Aduba.

Men Emma Gonzaléz är inte ensam. Sedan dådet har överlevande studenter från skolan trotsat sorgen efter sina förlorade skolkamrater och mobiliserat kraft att genomföra protester och demonstrationer i både Florida och Washington. Många har riktat sig direkt till president Trump och krävt åtgärder för att förhindra att någonting liknande ska hända igen.

Skolskjutningen i Florida

Menar att berättelserna är påhitt

Men elevernas uttalanden har nu blivit föremål för landets högerdebattörer som menar att studenternas vittnesmål är påhitt, att de är inhyrda skådespelare eller att deras uttalanden är skapade av kommunikationsexperter från vänsterkanten, skriver The Washington Post.

En person som arbetade för den republikanske ledamoten Shawn Harrison fick under tisdagen sparken efter att ha hävdat att två överlevande studenter som intervjuats av nyhetskanalen CNN inte var studenter, utan ”skådespelare som reser till olika krissituationer”.

Att den här sortens påståenden sprids i sviterna av händelser så som skolskjutningen i Parkland förra veckan är dock inget nytt. Spridning av liknande uppgifter skedde bland annat efter en skolskjutning år 2012 i staden New Town i Connecticut i USA där 28 personer dödades.

Men även efter terrordådet i Orlando år 2016 spreds uppgifter om att att så kallade ”crisis actors” – ”krissituations skådespelare” – hyrts in för att stötta den politiska rörelsen som vill ha striktare vapenlagstiftning i landet.

Överlevaren: ”Jag upplevde det här”

I USA ställer sig nu de överlevande studenterna kritiska mot de uppgifter som sprids rörande att deras berättelser inte ska vara autentiska. Bland dem den 17-åriga David Hogg som är en av dem vars berättelser beskrivits som falsk och att han ”över natten” blivit en kändis inom vänsterrörelsen i landet.

– Jag är ingen ”kris-skådespelare”. Jag är någon som upplevde det här och jag måste fortsätta göra det, sade han i en intervju med CNN.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolskjutningen i Florida

Mer i ämnet