Spelbranschen: Nya lagar om lootlådor onödigt

Publicerad

Så kallade lootlådor bör ses som spel om pengar och regeringen ser gärna ytterligare begränsningar för spelföretagen, enligt ansvarig minister Ardalan Shekarabi (S). Men problemen löses bäst genom självreglering, anser Dataspelsbranschen.

Så kallade lootlådor (loot boxes på engelska) är ett samlingsnamn för en typ av slumpmässigt genererat innehåll som spelare köper eller belönas med. Köpet kan ske med riktiga pengar, spelets egen valuta eller ibland ges som belöning för prestationer i spelet.

Ardalan Shekarabi, socialförsäkringsminister med ansvar för spelfrågor, är inte nöjd med lootlådorna i tv- och datorspel. I samband med att regeringen förra veckan lämnade över Konsumentverkets (KO) kartläggning av fenomenet till spelmarknadsutredningen öppnade han för ny nationell lagstiftning som ska begränsa möjligheten att använda den typen av affärsmodell i Sverige.

Mer konsumentvänligt

KO:s redovisning konstaterade bland annat att lootlådorna kan leda till problemspelande. Ministern är framför allt kritisk då han anser att det kan innebära att barn hamnar i kontakt med spel om pengar, vilket går mot rådande spellagstiftning.

Per Strömbäck, talesperson för branschorganisationen Dataspelsbranschen, tror däremot inte att nya lagar är vägen framåt mot lootlådorna.

– Generellt är det alltid bättre om branschen löser problemen, det går ofta snabbare och blir mer konsumentvänligt. Dessutom är självregleringssystem ofta striktare än lagreglering.

Branschen har sedan tidigare påbörjat arbetet med att reglera fenomenet, säger Per Strömbäck. Från och med årsskiftet ska alla nya spel som har lootlådor redovisa hur stor chansen är att få de olika typerna av innehåll, och nu finns också en märkning på spelen som visar om det går att spendera riktiga pengar i spelet, säger han.

– Vid köp kräver det ofta en vuxen som är delaktig på olika sätt när minderåriga spelar, så det handlar om att hjälpa de vuxna med kunskap och information. Vi vill självklart inte att unga ska börja spela om pengar, våra spel drivs av att de ska vara roliga att spela.

Inte lotteri

Dataspelsbranschen delar heller inte regeringens syn om att lootlådor innebär spel om pengar. Det finns flera viktiga skillnader, enligt Per Strömbäck.

– Till skillnad från lootlådor präglas riktiga lotterier av att de flesta är nitlotter. Dessutom kan missnöjda spelare i många fall få tillbaka pengarna, det sker varje dag. Hör av dig till spelet om du är missnöjd så får du hjälp, det hittar man inga onlinekasinon som gör.

Lootlådor

Så kallade lootlådor (loot boxes på engelska) är ett samlingsnamn för en typ av slumpmässigt genererat innehåll som spelare köper eller belönas med. Köpet kan ske med riktiga pengar, spelets egen valuta eller ibland ges som belöning för prestationer i spelet.

Innehållet kan exempelvis vara fotbollsspelare som i ”Fifa”, eller så kallade skins som ändrar spelfigurens utseende i exempelvis ”Overwatch”.

Eftersom spelarna inte vet vad som finns i lådorna finns likheter med lotteri. I vissa fall har spelare även sålt åtråvärda föremål som finns i lådorna för riktiga pengar.

Frågan om hur man ska se på lådorna, och om de ens ska vara tillåtna, har diskuterats i flera länder. Flera stora spelskapare och utgivare kom nyligen överens om att från och med nästa år åtminstone redovisa hur stor chansen är att få de olika typerna av innehåll.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.