Det handlar om så kallade loot-lådor eller loot boxes, ett vanligt förekommande inslag i flera populära dataspel. Oftast handlar det om att spelaren köper ett slags virtuellt paket i spelet för riktiga pengar.
Innehållet i paketet är slumpmässigt, det kan bli något relativt normalt i spelet men kan också bli ett unikt föremål eller spelare som kraftigt förbättrar möjligheterna. Spelaren vet alltså inte exakt vad man får när man köper loot-lådan.
”Lådorna” ska utredas
Regeringen oroas dock av fenomenet. Därför ger man nu Konsumentverket i uppdrag att utreda loot-lådorna, och hur de påverkar unga spelare.
– Vi ser ju att minderåriga utsätts för rätt så stora risker som finns i dataspel. Vi pratar om situationer i dataspel som påminner väldigt mycket om spel om pengar och lotteri, det som kallas för loot-lådor, säger civilminister Ardalan Shekarabi (S).
Man vill se om det kan klassas som spel om pengar, och om barn och unga hamnar i situationer där man riskerar att bli spelberoende.
– För vår del är det väldigt viktigt att ha ett bra konsumentskydd inte minst när minderåriga finns på marknaden. Det finns också uppgifter om att det finns en svart andrahandsmarknad för de här spelarna och då är vi ju väldigt nära det som normalt regleras av lagstiftningen för spel om pengar, Ardalan Shekarabi.
Flera myndigheter involveras
Konsumentverket ska nu kartlägga loot-lådorna och andra lotteri- eller kasinoliknande inslag i spel, och inhämta synpunkter från Folkhälsomyndigheten, Spelinspektionen och Statens medieråd. Senast 1 oktober ska man återrapportera till regeringen.
– Har vi nu fått ett fenomen som lockar in barn i spel om pengar i dataspel som riktar sig till minderåriga, då måste vi agera. Första steget är att låta Konsumentverket titta på detta och se om vi behöver komplettera regelverket, säger Ardalan Shekarabi.
Kan bli ändring i lagen
Loot-lådor faller numera under spellagen bland annat i Belgien, där det klassas som lotteri. Civilministern menar att ändrad lagstiftning kan bli aktuellt också i Sverige, om Konsumentverket kommer fram till att dagens regler inte räcker.
– Man kan agera med nationell lagstiftning. Vi noterar att det finns länder i Europa som till och med gått så långt att man har förbjudit loot-lådor i dataspel. För vår del kommer konsumentskyddet för barn och minderåriga först, säger Ardalan Shekarabi till SVT.
Per Strömbäck, talesperson för dataspelsbranschen, tycker inte att man kan jämföra loot-lådorna med andra typer av spel. Han menar däremot att branschen kan hjälpa vuxna och unga med information för att kunna fatta välgrundade beslut.
– Det viktiga skillnaden är att man aldrig kan ta ut några vinster och det är ju definitionen av ett lotteri, det här är saker som kan användas inne i spelet. Man kan inte jämföra med lotteri, för oss är det här en fråga om att vara schyssta mot konsumenten, spelaren, säger han.
”Inget fenomen som är specifikt för spel”
Kritikerna menar att det här kan leda in unga människor i beroendetänkande, håller du med om det?
– Jag tror det är svårt att tala i de termerna. Spel är gemenskap, det är kreativitet, det är lek. Jag jämför hellre med att spela fotboll eller skapa saker gemensamt, det är väldigt svårt att jämföra med spel om att vinna pengar, det är något annat.
Hur ser ni i branschen på kritiken mot loot-lådorna?
– För det första så uppskattas det här av väldigt många spelare, det är därför det finns. Och det är också något man ser i andra delar av samhället,det är inget fenomen som är specifikt för spel. Däremot så har vi ett ansvar gentemot våra konsumenter. Dels har vi en diskussion om ansvarsfull speldesign, dels ren upplysning till vuxna i barns närhet. Där har vi ett åldersrekommendationssystem som heter PEGI. Där har man nu lagt till en ny upplysning om att det finns köp inne i spelet.
Vad ska man göra som förälder då?
– Föräldrar ska vara noga med att följa åldersrekommendationen, den finns där av en anledning. Håll reda på kreditkorten, använd inställningarna som begränsar vilka köp som kan göras. Och om ni har köpt av misstag eller mer än vad ni hade tänkt, hör av er till företaget så får ni tillbaka pengarna. Vi betalar tillbaka pengar varje dag till spelare som har köpt av misstag. Och spela gärna tillsammans med barnen så ni vet vad de spelar.