– Skulle Spotify få det tuffare så tror jag inte att det kommer att påverka musikbranschens intäkter, men däremot dess image: man skulle kanske se lite annorlunda på Sverige, säger Daniel Johansson som är musikbranschforskare på Linnéuniversitetet.
Han menar att omvärlden ändrade inställning till Sverige som musikland efter att Spotify lanserades. Tidigare betraktades Sverige som ett näste för piratkopiering och illegal nedladdning, nu ses landet som ett föredöme. Något som även givit producenter och låtskrivare en extra skjuts, men det skulle ändras om Spotify misslyckas.
Lämnar Sverige
I och med börsintroduktionen ser det även ut som att delar av bolaget kommer att lämna Sverige och bli mer amerikanskt.
– Nu kan Spotify inte bli något nytt Ikea. Utan jag tror att Spotify allt mer kommer att flytta över sitt fokus mot USA och Nordamerika, säger Daniel Johansson.
Flera risker
Det finns flera risker med börsnoteringen. Dels blir Spotify mer känsligt för världsekonomin och börsens svängningar och dels tvingas företaget till större transparens. Uppgifter som att Spotify gick med större förlust än någonsin förra året är ute på marknaden nu, i och med att bolaget tvingats att redovisa sin ekonomi inför börsintroduktionen.
Samtidigt är transparensen bra för musikbranschen.
– Nu tvingas de informera omvärlden om vad som händer med avtal, insideraffärer och så. Det tror jag ganska många i musikbranschen känner är positivt, säger Daniel Johansson.
Börsnotering i slutet av mars
Börsnoteringen är planerad till i slutet av mars eller april och nu återstår att se om Spotify klarar av utmaningen eller i slutändan blir uppköpt av större spelare på marknaden.
– Långsiktigt krävs det nog att man verkligen blir dominerande för att överleva. Det är en binär framtid, antingen är man störst eller så finns man inte alls.