Foto: TT

STIM:s vd om streamingfusket: ”Fullständigt oacceptabelt”

Uppdaterad
Publicerad

Debatten kring fejkade lyssnarsiffror och fusk på strömningstjänster fortsätter. I ett uttalande kallar upphovsrättsorganisationen STIM:s vd, Karsten Dyhrberg Nielsen, strömningsfusket för ”fullständigt oacceptabelt” – och skriver att det licensbolag som Stim samarbetar med upptäckt flera fall av misstänkt manipulering.

Med fejkade strömningssiffror kan artister framstå som mer populära än vad de egentligen är och för upphovsrättsorganisationer som Stim riskerar det att medföra att artister får del av intäkter som de egentligen inte skulle ha haft baserat på deras lyssningar.

Organisationens vd, Karsten Dyhrberg Nielsen, kallar i ett uttalande strömningsfusket för ”helt oacceptabelt”. Han skriver att licensieringsbolaget Ice services, som Stim samarbetar med, också identifierat flera fall av misstänkt manipulering av strömmningssiffror.

Strömningsfusket

”Manipulering av streams innebär att en person får betalt för streams utan att någon faktisk lyssning har skett, vilket leder till en omfördelning av intäkter från rättighetsinnehavare till fuskare. Det säger sig självt att all form av manipulering av streams som syftar till att sko sig på någon annan rättighetsinnehavares bekostnad är fullständigt oacceptabel”, skriver Karsten Dyhrberg Nielsen.

Ice services ska nu, enligt Karsten Dyhrberg Nielsen, föra dialog med Spotify, Google play och Youtube för att säkerställa att dessa tar sitt ansvar.

Digilistan stoppades

Så sent som i förra veckan beslutade Sveriges radio att stoppa Digilistan i P3 mot bakgrund av problemet med fejkade siffror. Under den senaste tiden har även en rad artister hamnat i blickfånget och anklagats för att manipulera sina siffror. I början av januari anklagades bland annat rapparen French Montana för att ha köpt lyssningar på Spotify.

För att skapa uppmärksamhet kring frågan i Sverige och visa sin syn på problemet gick även artisten Mange Schmidt nyligen ut i Dagens Nyheter och visade hur lyssningarna på en av hans låtar ökat på Spotify efter att han köpt strömningar på en sajt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Strömningsfusket

Mer i ämnet