Jenny Hermanson, Spotifys nordiska vd. Foto: TT

Spotifys vd: Fusket utgör knappt en procent

Uppdaterad
Publicerad

Antalet manipulerade strömningar på Spotify uppgår inte till 1 procent av det totala antalet strömningar, enligt Jenny Hermanson, Spotifys vd i Norden.

– Den siffra jag har, för det senaste kvartalet vi rapporterat, är att det är under 1 procent av alla streams globalt som är manipulerade, säger hon till Dagens Nyheter.

Därmed uppger Hermanson att siffran är bra mycket lägre än de 3-4 procent som Rolling Stone tidigare har rapporterat om.

– Precis som vår finanschef Paul Vogel sa vid den senaste kvartalsrapporten så är det här ett extremt litet problem, säger Hermanson.

Strömningsfusket

Hermanson vill inte avslöja för Dagens Nyheter hur många anställda som aktivt arbetar med att bekämpa fusket med köpta strömningssiffror.

Tidigare i år plockades artisten Mange Schmidts låt In the ghötto bort från tjänsten sedan han berättat om hur han med enkla knep köpt cirka 100 000 strömningar. I januari ställdes även Sveriges Radio-programmet Digilistan tillfälligt in på grund av misstänkt strömningsfusk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Strömningsfusket

Mer i ämnet