Vid sidan av de mänskliga lidandet har kriget satt djupa spår i Gazas kulturarv. Många historiska byggnader på Gazaremsan har skadats eller jämnats med marken till följd av israeliskt bombardemang. FN-organet UNESCO har med hjälp av satellitövervakning sammanställt en lista i med 41 stycken landmärken som helt eller delvis förstörts.
UNESCO skriver i ett mejl till Kulturnyheterna att många fler kulturarvsplatser kan ha förstörts, men att det inte är något man kunnat verifiera.
Bär minnen från många historiska epoker
Gazaremsan är liten till ytan men bär på ett rikt kulturarv. Här finns bland annat spår från forntida Egypten, romarriket och kristna korsfarare.
– En av de viktigaste aspekterna av Gazas kulturarv är den kulturella och religiösa mångfalden. Här finns judiska, muslimska och kristna influenser, säger Isber Sabrine.
Han är arkeolog och ordförande för organisationen Heritage for Peace, som jobbar med kulturarv i konfliktzoner. Sedan krigets början har organisationen försökt kartlägga omfattningen av förstörelsen med satellitbilder och vittnesuppgifter inifrån Gaza.
– Vi uppskattar att mer än 200 kulturarvsbyggnader eller platser förstörts. Men säkerhetsläget gör det svårt att undersöka omfattningen av skadorna, säger Isber Sabrine.
”Handlar om identitet och traditioner”
Han betonar att det inte är förstörda byggnader i sig som är problemet – utan vad de betyder för människor på ett existentiellt plan.
– Det är platser som är centrala för människors identitet i Gaza som har förstörts. När vi pratar om kulturarv så pratar vi inte bara om monument. Vi pratar om människor och deras identiteter och traditioner, säger Isber Sabrine.
I klippet ger Isber Sabrine några exempel på historiska byggnader och kulturarvsplatser som skadats i kriget.