Goda chanser att återställa regalierna: ”De har varit med om mycket”

Uppdaterad
Publicerad

De försvunna riksregalierna som stals från Strängnäs domkyrka i somras är återfunna och tjuvarna har ställts inför rätta, men ännu är allt inte frid och fröjd. Nu återstår arbetet med att restaurera de värdefulla föremålen som tagit en hel del stryk i samband med stölden.

Den 31 juli 2018 tar sig två maskerade gärningsmän sig in i Strängnäs domkyrka och stjäl kung Karl IX:s begravningskrona och riksäpple från 1611 samt drottning Kristina av Holstein-Gottorps begravningskrona från 1622. Sedan dess har turerna varit många och oron för de försvunna föremålen stor.

I februari 2019 hittar en väktare en soptunna med texten ”Bomb” på taket på en parkerad bil i Åkersberga utanför Stockholm. I soptunnan finns stulna regalierna som var ordentligt medfarna, men när Ebba Gillbrand, byggnadsantikvarie vid Länsstyrelsen Södermanland, först fick se bilderna av föremålen drog hon en suck av lättnad.

Undersöks av konservator

– Ur perspektivet att föremålen hade kunnat vara helt förstörda blev vi oerhört glada och lättade över att de hade kommit tillbaka och att de skulle kunna restaureras, säger Ebba Gillbrand till Kulturnyheterna.

Ja, i samband med stölden tog kung Karl IX:s begravningskrona stryk när kronan trycktes in. Riksäpplet har också skadats och gått i två delar. Nu befinner sig föremålen på nationellt konserveringscentrum i Linköping och undersöks av en konservator. Nästa steg är att de skickas vidare till en konservatorsateljé för fördjupad analys. Därefter väntar själva restaureringen.

Stort våld har krävts

– Det kräver stort våld för att kunna trycka in kronan på det sätt som man har gjort. Sedan har ståndarna med pärlor böjts in men de har inte brutits av vilket vi är glada för. Konservatorerna är väldigt duktiga på det här.

– De här föremålen har ju skador sedan innan stölden. De har varit med om mycket. De har legat under jord i 250 år, varit med på flera internationella utställningar, men samtidigt är de väldigt välbevarade.

Avvaktar överklagan av domen

Men exakt när restaureringen ska ske är ännu oklart.

– Vi måste avvakta och se om domen överklagas och om polisen kan släppa ifrån sig föremålen, det är steg ett. Sedan kommer de få komma hem till domkyrkan i Strängnäs där de hör hemma, och få nya montrar med hög säkerhetsklass, säger Ebba Gillbrand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.