Stort sparpaket på Expressen: 20 tjänster tas bort

Uppdaterad
Publicerad

Vid ett stormöte på Expressen under onsdagen meddelade tidningens ledning nya sparåtåtgärder. 20 tjänster på Expressen, Göteborgs-Tidningen och Kvällsposten tas bort, rapporterar Dagens Media.

Expressen genomförde förra året en stor omorganisation på Göteborgs-Tidningen och Kvällsposten och minskade då redaktionernas storlek med 30 procent.

Vinsten för Expressen Lifestyle, som inkluderar Expressen, GT, Kvällsposten och ett trettiotal magasin, minskade med 95 procent 2022 jämfört med resultatet 2021. Därför sjösätts nu en ny redaktionell plan som innefattar besparingar.

– Vi har en nyhetsredaktion som idag består av 215 journalister och vår plan är att den ska bli 195 personer. Genom den förändringen så får vi loss resurser till det som vi är ute efter, säger Klas Granström, chefredaktör på Expressen.

Färre ska nå högre mål

Expressen kommer framförallt att satsa på breaking news-journalistik och fördjupande journalistik.

– Vi kommer att göra tydliga satsningar på de två områdena för att kunna vara färre men ändå nå högre mål än vi haft tidigare, säger Klas Granström.

Det låter som det kan bli tuffare för de som blir kvar, när kraven ökar?

– Inte nödvändigtvis. Man kan inte göra exakt samma saker som innan, utan man måste välja bort. Man kan inte göra lika mycket på färre personer som man gjorde på fler och det är vi ytterst medvetna om.

Mötet livesändes på Youtube

Vad är det då ni tänker att ni ska ta bort för att ekvationen ska gå ihop?

– Det handlar om att finjustera inom de olika ämnen och bevakningsområden vi håller på med. Exakt var vi kommer att göra förändringar, det vet jag inte ännu.

Att mötet livesändes på Youtube berodde på att någon hade delat en länk.

– Vi livesänder alltid för internt bruk men nu spreds den externt. I det här fallet är det inget problem för oss, säger Klas Granström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.