Det handlar om boken Nippon, som är skriven av Philipp Franz von Siebold och tryckt i Leyden 1852. Enligt Riksantikvarieämbetet är det ett verk som är ytterst värdefullt både ur ekonomisk och kulturhistorisk synvinkel.
Boken stals i början av 2000-talet av den så kallade KB-mannen, före detta avdelningschef på Kungliga biblioteket, innan den köptes av den nederländska bokhandlaren som även erbjudit sig att sälja tillbaka boken till Sverige.
Ärendet preskriberas
Riksantikvarieämbetet har sedan 2016 bedrivit en juridisk process för att få boken återlämnad till Sverige. Men nu har högsta domstolen beslutat att Riksantikvarieämbetets talan blivit preskriberad.
Det i enlighet med EU:s återlämnandedirektiv, då det finns en preskriptionsgräns på tre år som ska räknas från det att parten fått del av var föremålet finns och vem som innehar det, i vilket Riksantikvarieämbetet överskridit.
”Vi är besvikna förstås”
Maria Barkin, verksjurist på Riksantikvarieämbetet, säger att de förstås är besvikna över domen.
– Samtidigt har vi lärt oss mycket under processens gång. Så fort en statlig aktör får reda på var ett kulturföremål som har utförts olovligen finns någonstans, så måste man agera på en gång, säger Maria Barkin.